Lyssnartips i sommar

Nu under högsommaren har de flesta av Nordisk Radios program gått på semester. Tråkigt, tycker en del, “jackpot!” ropar alla de som gnäller på att de “hinner inte lyssna på alla program längre”.

Nackdelarna med program som tar semester behöver jag nog inte förklara, men det finns också en fördel. Nämligen att den lyssnartid du inte längre kan lägga på dina favoritprogram, kan du istället lägga på sådant som du inte vågat, velat eller kunnat prova på tidigare. Detta är något som jag själv ägnat mig åt under sommaren.

Om vi börjar med våra egna program så tycker jag att du ska ge de poddar du vanligtvis inte lyssnar på en chans. Har du inte haft ro tidigare att lyssna på några av våra program som ägnar sig åt politisk analys och behandlar ämnen som filosofi, arisk kultur och historia? Lägg dig då ned i solstolen, slappna av och insup visdomen i Mimers Brunn eller Aristogenesis.

Om du är lagd åt ett annat håll och föredrar lite mer satir och samtidigt vill höra vad som händer på gatorna så vill jag rekommendera aktivistpodden Mer än ord. Denna podd har successivt gått framåt och är idag bättre än någonsin enligt min mening. Aktivistpratarna blandar radikalism, satir men också seriösa politiska och ideologiska samtal. Och de gör det väldigt bra!

Ett program som snabbt seglat upp och blivit populärt är träningspodden Bellum som tar upp träning och självförsvar. Bellum är ett projekt som är i ständig utveckling och det kan säkert komma en och annan överraskning framöver, så håll utkik på Nordisk Radio och i deras Telegram-kanal. Andra program som inte aviserat att de tar semester är lokalradion NR Småland, Nordiska motståndsrörelsens engelskspråkiga podd Leadership Perspective samt de norska respektive danska poddarna Hold Fanen Høyt! och Opråb. Mer om dessa i kommande blogginlägg.

Ett program som jag har saknat under sommaren är Nordic Frontier. Denna saknad i mitt liv har jag löst genom att:
1. Slå mig samman med Neo-Mike i Mimers Brunn.
2. Stalkat Nordic Frontiers programledare Andreas Holmvall.

Med “stalkat”  menar jag här att jag följt Holmvalls karriär i andra program med stort intresse. Först lyssnade jag när han (och Alan) gästade Patriotic Weekly med Mark Collett och Jason Köhne (No White Guilt), därefter när han samtalade med de nationella fäderna i Full Haus och slutligen när han var med i The Absolute State of Britain.

Det är roligt och givande att lyssna på när de våra deltar i andras program. Dels för att våra egna interagerar med andra människor, dels för att våra egna idéer och verksamhet kan nagelfaras på ett helt annat sätt av utomstående personer. När man lyssnar på de tre ovanstående programmen slås man dock direkt av hur höga tankar den nationella omvärlden har om Nordiska motståndsrörelsen, vilket är oerhört positivt och något som Nordic Frontier själva i hög grad bidragit till. Samtal med poddare från andra länder leder dessutom till att situationen i Sverige och Norden diskuteras från ett utanifrånperspektiv, vilket är både intressant och ett motmedel mot “hemmablindhet”.

Jag rekommenderar alla program som nämns ovan även om jag personligen mest uppskattade TV-programmet Patriotic Weekly där Collett blandar politiska samtal med en del underhållning. Full Haus, som är något så ovanligt som en podd för nationella fäder, var också en positiv överraskning för mig.

Utöver allt dessa program, vars avsnitt i någon mån haft koppling till Nordisk Radio, har jag under sommaren även ägnat mig åt att lyssna på program som saknat koppling till oss. Att jag här vill tipsa om material från våra “konkurrenter” är säkert inte företagsmässigt smart eller vad det nu heter, men poängen är inte att bli bäst företagare utan att forma de bästa kämparna. Om andra aktörer bidrar till detta så är det bara att tacka och ta emot.

Hursomhelst så har jag ägnat en del tid åt att lyssna på flera avsnitt av Vita pillret, jag har lyssnat på ett ytterligare avsnitt av Patriotic Weekly (med Erik Striker som gäst) och slutligen rört mig runt lite extra bland poddarna på TRS’ (The Right Stuff). TRS kan väl beskrivas som något av en motsvarighet till Nordisk Radio, en radioportal med ett mångfacetterat utbud där den som inte uppskattar program som The Daily Shoah istället kan välja sådant som Fash the Nation eller vice versa.

Program som The Daily Shoah och Strike and Mike har jag rätt bra koll på, och de är båda utmärkta på sina egna vis, men just Fash the Nation är en podd som jag faktiskt inte lyssnat på tidigare – men som jag blev oerhört imponerad av.

Om man tittar på deras egen beskrivning så är det en podd som ägnar sig åt nyhetskommentarer, men av det jag hörde var det en historiepodd som analyserade historiska politiska skeenden och satte det i perspektiv. I det specifika avsnittet var det en djupdykning i Benjamin Franklins liv och hans samtid med händelser som självständighetsförklaringen, slaveriet och frimureriet. Nu kan jag bara referera till ett avsnitt (jag har dock hört att avsnittet om Charles Lindbergh var riktigt bra!) men det avsnitt jag hörde var riktigt professionellt och en grundlig avhandling om en viktig period i USA:s historia, som tog avstamp i ett personporträtt men avhandlade många relevanta frågor även för oss idag.

Så det är lite radio jag ville tipsa om nu under sommaren. Missa heller inte att läsa bloggartiklarna på Nordisk Radio. Skaran av contentcreators växer stadigt, nu med Nestor från Aristogenesis som ny förmåga – samtidigt som jag själv fortsätter att blanda högt och lågt på kontinuerlig basis.

För att kunna kommentera i vårt kommentarsfält behöver du koppla ditt VK-konto till nordiskradio.se. Det gör du genom att gå vidare till din profilsida genom knappen nedanför.

Om du inte har ett VK-konto kan du registrera dig gratis på deras webbsida.

Kom ihåg att du är juridiskt ansvarig för dina kommentarer.

Visa mindre

Kommentarer

Please Login to comment