Om Palmemordet och Claes Hedberg

Under gårdagens avsnitt av Radio Nordfront hade vi en väldigt intressant gäst, nämligen Palme-privatspanaren och författaren Claes Hedberg, som skrivit boken En oväntad vändning.

I Radio Nordfront fick han berätta om sin bakgrund, bakgrunden till boken och helt enkelt den teori som han framför i boken som i korthet går ut på att Olof Palme var en dekadent jävel som hade fått HIV, och för att hela den svenska socialdemokratin inte skulle gå under i skam iscensatte man ett så kallat teatermord med en dubbelgångare till Olof och Lisbeth, så att Palme istället kunde bli en sosse-martyr och flygas till sin älskarinna i Frankrike och där dö i frid i sviterna av Aids.

En ganska rafflande teori som stämmer rätt bra med den uppfattning som många har om makteliten som både dekadent, opålitlig och konspirerande.

Att det är något väldigt skumt med mordet på Olof Palme rådet det ju inga tvivel om. Det är alldeles för mycket konstigheter kring mordet och utredningen för att det verkligen ska kunna gå ihop med den officiella versionen. Det är ungefär som 9/11 eller “förintelsen” för den delen, bara mer höljt i dunkel.

Däremot tycker jag inte att Hedberg lyckades presentera några avgörande bevis för sin dubbelgångarteori. Som Tobias Lindberg påpekade skulle exempelvis ett avslöjat statsministermord med konspirationen inom staten lika gärna “skaka Sverige i sina grundvalar”. Att Lisbeth Palme betedde sig mystiskt och hade olika kappor under mordkvällen kan också ha en annan förklaring. Att Skandiamannen blev avvisad av utredarna inledningsvis betyder inte heller automatiskt att han sett att Olof och Lisbeth byttes ut.

Man behöver förvisso läsa hela hans bok för att göra en adekvat bedömning av teorin förstås, men jag saknade “the smoking gun” som jag efterfrågade i programmet. Det var indicier på indicier, som egentligen bara bevisade att någonting inte står rätt till.

Med det håller vi på Radio Nordfront yttrandefriheten väldigt högt och tycker att alla förtjänar att få framföra sin sak. Det är uppenbart att Claes Hedberg brinner passionerat för sin sak och framförallt vill att sanningen ska komma fram. Och det är det förstås ingen som kan hålla emot honom.

Förhoppningsvis får vi anledning att återkomma till Palmemordet i Radio Nordfront även i framtiden.