Några tankar om Urkult

Jag tänkte här inte återhålla mig om vad Urkult är för något. Det finns en programbeskrivning som förklarar det och en artikel som utvecklar det. Jag är säker på att de medverkande kommer att förklara det själva ännu mer inom den närmaste. Vill man få reda på trions inställning till mörk musik bör man lyssna på de Open Mic-avsnitt de gjorde om specifikt Black Metal (del 1 och del 2).

Så det är inte min uppgift att förklara vad Urkult är för något. Däremot tänkte jag försöka sätta det lite i sammanhang och erbjuda några tankar om det utifrån ett utanför-perspektiv.

Först och främst kan sägas att jag haft ganska lite med blivandet av denna podd att göra. Jag har pratat med Simon Holmqvist om det och läst igenom och grönat deras programförklaring, men det är allt. Jag har inte lyssnat igenom programmet i förväg utan har precis som alla andra velat bli överraskad. De har själva skapat programmet.

Anledningen att jag inte behövt detaljstyra något är för att jag har haft så mycket att göra med Holmqvist att jag helt enkelt litar på hans omdöme (jag har tyvärr inte träffat de övriga två personerna).

Och även om jag visste att detta skulle vara bra blev jag mycket positivt överraskad – i synnerhet av de två andra personerna, Amelia Lundqvist och Ulf Larsson, i programmet. Om det eventuellt fanns några små brister i de två Open Mic-avsnitten om Black Metal (beroende på att man inte känner varandra så bra, ovana att prata i radio och så vidare) så är det inget man märker av i Urkults första avsnitt. Det känns som att de känt varandra i hundra år. Dynamiken är väldigt bra.

Vad gäller Open Mic är det såklart glädjande att ett projekt som haft som delvist syfte varit att få fram nya röster och på sikt skapa nya program, har lyckats med just det. Utan Open Mic som någon slags inslussningsport hade vi förmodligen inte fått se den högkvalitativa podd som Urkult de facto är. Att de två Open Mic-avsnitten om Black Metal båda fått över 2 000 lyssnare lär ju inte ha skadat heller.

Urkult är en professionell podd med hög kunskapsnivå, som är intressant även för den som inte vanligtvis lyssnar på mörk musik, men som är intresserad av kultur och även esoteriska ämnen. Här delar jag helt och hållet Andreas Holmvalls tankar om det. Podden erbjuder ett stycke musikhistoria om genrer som få har satt sig ned för att förklara. Kanske vill de inte röra vid musikstilar som har särskilt djup och särskild betydelse till skillnad från den moderna blaha-musiken. Där rötterna går tillbaka till våra förfäder och ursprunget.

Jag tror och hoppas att denna podd kan leda till kretsar utanför det som skulle kunna betecknas som den nationella rörelsen. Åtminstone förtjänar den det.