Urkult – Nordisk Radios nya kulturpodd

När jag i höstas kontaktades av Amelia Lundqvist och hon berättade om sina idé att göra en podcast om black metal och allt relaterat däromkring blev jag direkt väldigt intresserad. Mitt eget intresse för musik, och då kanske framförallt den mörkare sorten, och de idéer som finns runtomkring det har växt sig allt starkare den senaste tiden, även om jag lyssnat på metal sedan tidiga tonår.

Jag var däremot osäker om jag skulle ha tid med ännu en podd. Sedan i sommar är jag programledare för Radio Nordfront, jag har Studio Bothnia tillsammans med Robert Eklund och dessutom ett redaktionellt ansvar på Nordfront.

Men att prata om sitt kanske främsta intresse i en podd skulle kännas betydligt mindre som “jobb” än att sitta och planera Radio Nordfront-avsnitt eller skriva nyhetsartiklar – även om jag förstås tycker om att göra båda de sakerna också.

Vi beslutade i vilket fall som helst att prova göra en Open Mic om black metal här på Nordisk Radio. Som tredje medarbetare bjöd jag in en annan norrlänning som jag lärt känna de senaste åren, Ulf, som är som ett levande lexikon vad gäller mörk musik och allt kulturellt relaterat till det.

Vår Open Mic blev mer uppskattad och lyssnad på än vad vi hade kunnat föreställa oss för ett sådant smalt program. Den bästa feedbacken var att flera personer som vanligtvis inte lyssnar på – eller uppskattar – black metal fick ut mycket av avsnitten.

Och vi kände också efteråt att vi hade mer att ge och intresse av att prata om mer än bara black metal. Amelia har ett stort estoteriskt och ockult intresse, som även delas av Ulf, medan jag och Ulf följer de olika musikscenerna och allt däromkring väldigt noga.

När vi spånade idéer kom vi också på idé efter idé på teman till olika avsnitt, alltifrån olika musikstilar och deras undergenrer, till filmer, böcker, konstnärer och tänkare som kan kopplas till våra intressen.

Nordisk Radio-chefen Fredrik Vejdeland höll med om att en återkommande podd utifrån vår vision skulle kunna vara ett bra tillskott på Nordisk Radio. Sedan tidigare har han också uttryckt en vilja att knyta han radiopratare som inte är med i Nordiska motståndsrörelsen till Nordisk Radio – vilket gäller både Amelia och Ulf.

Och det var så Urkult föddes.

Vårt första avsnitt kommer att släppas imorgon, torsdag, klockan 12:00. Det kommer att handla om neofolk, en naturlig utveckling på vår Open Mic om black metal. Även om neofolk inte ens är metal, finns det många beröringspunkter med black metal och förutom vi tre är det rätt vanligt att de som lyssnar på black metal också gillar neofolk.

Jag har redan hunnit tjuvlyssna på premiäravsnittet och tycker själv att det blev riktigt bra. Självklart kan man alltid förbättra saker och vi tar gärna emot feedback från lyssnare.

Om du vill lämna feedback, har idéer för podden eller kanske till och med vill gästa (vi är framförallt intresserade av musiker som gäster) kontakta då oss på [email protected].

Planen är att vi ska släppa ett avsnitt i slutet av varje månad, med ett nytt tema och ett segment där jag och Ulf tipsar om ny musik som släppts under månaden.

Själv är jag oerhört taggad inför Urkult-premiären – och jag hoppas att det även gäller dig som läser detta!