Urkult – Nordisk Radios musikpodd

In every night there’s a different black
In every night I wish that I was back
To the time when I rode
Through the forests of old
In every winter there’s a different cold
In every winter I feel so old
So very old as the night
So very old as the dreadful cold

Urkult är podden som utforskar den mörkare musikens alla tänkbara vinklar: svartmetall, dödsmetall, neofolk, neoklassisk musik eller varför inte obskyra subgenrer som “ritual ambient folk”, “darkwave”, “war metal”, “dungeon synth” eller “martial/industrial”?

Men Urkult tänker inte heller nöja sig där, utan även utforska litteratur, konst, filmer eller tankevärldar som kan kopplas till den mörka musiken.

Bakgrunden till urkult

Idén till podden Urkult föddes när Amelia Lundqvist, Ulf Larsson och Simon Holmqvist gjorde en Open mic-special om black metal i två delar, som publicerades på Nordisk Radio. I ett blogginlägg skriver Simon Holmqvist:

Vår Open Mic blev mer uppskattad och lyssnad på än vad vi hade kunnat föreställa oss för ett sådant smalt program. Den bästa feedbacken var att flera personer som vanligtvis inte lyssnar på – eller uppskattar – black metal fick ut mycket av avsnitten.

Tanken med Urkult är att ge alla musikintresserade där ute en egen podd på Nordisk Radio, men också kanske att väcka intresset för den musik som avhandlas i Urkult hos de som sedan länge lyssnat på Nordisk Radios poddar.

Avsnittens uppbyggnad

Varje avsnitt kommer att ta ett tema: det kan vara en viss genre eller en viss scen eller musik från en viss del av världen. Men temat kan också vara en bok, eller en film eller en tänkare som kan kopplas till mörk musik.

Förhoppningen är också att Urkult ska få med sig gäster, framförallt musiker, som vill dela med sig av sina tankar och idéer bakom musiken. Är du musiker eller har något annat som du tror att du skulle kunna bidra med, kontakta då Urkult på urkult@nordiskradio.se.

Varje avsnitt kommer också avrundas med ett segment där Simon och Ulf tipsar lyssnarna om ny musik som har släppts, med korta kommentarer och recensioner.

Men framförallt kommer varje avsnitt att innehålla mycket musik, för det är ju trots allt en musikpodd det handlar om.