Kommunen stjäl småbönders betesmarker

Strax före vi i NR Bohuslän skulle trycka på spela in-knappen ringde min telefon. Det var ett tips som kom in gällande en grov orätt mot en lokal bonde i Kungälvs kommun. Då mitt hjärta slår för landsbygden och våra småbönder kunde jag inte låta det vänta utan sköt upp inspelningen och började gräva. Det jag fann gav mig rysningar.

En lokal mjölkbonde, som också har ett eget litet mejeri, riskerar nu att förlora en stor del av sin mark. Det skall byggas en mottagarstation, detta har redan beslutats av både Kungälvs kommun och godkänts av Länsstyrelsen till förmån för Kungälvs Energi. Att kontakta markägaren har de inte brytt sig om utan denne fick reda på det genom ett kungörande i lokaltidningen. Att förlora en så pass stor del av sin mark kommer att ge den lilla gården stora problem med att fortsätta bedriva verksamheten.

Denna gård är älskad av många, det är en gård som bryr sig om sina djur och om det mathantverk de producerar och har blivit en viktig del av många Kungälvsbors vardag. Jag själv väljer alltid lokalproducerat när jag har möjlighet och här i Kungälv har vi den senaste tiden haft ett stort utbud av lokalproducerade produkter direkt från bonden, men det är inget som kommunen värdesätter. Våra småbönder har det tufft som det är, de förtjänar så mycket mer för sitt slit och att köra över dem på det här sättet visar hur lite de styrande respekterar dem. De styrande som sitter vid sina skrivbord och tar beslut, men som aldrig själva tagit ett spadtag.

Skålldals gård drivs i dag av en familj som är fjärde generation på gården. Den femte generationen står klar för att i framtiden ta över efter sina föräldrar och driva gården vidare, men kommer gården finnas kvar tills dess?

Jag bryr mig både om familjen på gården och om allas vår framtid. Utan bönder har vi ingen framtid. Utan bönder – vad skall vi då äta? Är tanken att vi skall leva på import? Vi fick ett smakprov på hur bra det gick under 2020:s först hälft när vissa varor inte kom upp i butikshyllorna snabbt nog på grund av stängda gränser.

Skålldals vädjar till Kungälvs lokalbefolkning om hjälp med att få beslutet upphävt. De ber Kungälvsborna kontakta kommunen och tala om vad de tycker om beslutet.

Vi tog upp detta i NR Bohuslän under onsdagskvällens program, men jag kan inte låta detta bara bli en nyhet i mängden. Jag kommer göra det jag kan för att stötta Skålldals gård och vill be er alla att engagera er i era lokala bönder.

Läs Skålldals egna kommentar om detta här