Jonas De Geer fyller 50 år – stort grattis till en av våra mest uppskattade kampveteraner!

Idag fyller ingen mindre än Mimers Brunns Jonas De Geer 50 år. Därför tänkte jag skriva en liten text för att uppmärksamma min femtioårige vän, som levt ett händelserikt liv i den nationella kampens tecken, inspirerat många, och faktiskt offrat mer än de flesta.

Jonas föddes den 17 augusti 1971 som friherre, alltså en av få adliga personer i den nationella rörelsen. Idag spelar förstås adlighet inte någon större formell roll och bland oss nationella är detta kanske mest intressant eftersom vi kallar honom för “Baronen”.

Men det jag i det här sammanhanget tänker på är att han ändå kommer från ett sammanhang, med ett kontaktnät som tillsammans med hans talang, intelligens och skarpsynthet hade kunnat öppna många dörrar. Hade Jonas valt att, som så många andra, bara varit tyst om de mest känsliga sakerna, kanske varit lite kritisk mot “regeringens invandringspolitik” och allmänt småkonservativ utåt, ja då hade han förmodligen varit chefredaktör på någon större borgerlig dagstidning idag, eller liknande.

Förutom att detta vore ett ganska ekonomiskt tryggt liv så för det med sig hög status i det borgerliga livets värld med alla de förmåner detta innebär. Jag tror också Jonas var väl medveten om att han valde bort allt detta för ett liv i utanförskap och fattigdom den dagen han bestämde sig för att istället säga sanningen, kosta vad det kosta vill.

På så sätt är han rätt unik i den nationella rörelsen, då många med hans bakgrund som är nationella väljer att “verka i det dolda” (i verkligheten ofta genom att bara knyta näven i fickan) eftersom man har så mycket att förlora. De flesta offentligt nationella har istället en arbetarklassbakgrund som jag själv och kanske inte heller några fantastiska karriärutsikter och därmed inte så mycket att förlora.

Så på Jonas De Geers femtioårsdag vill jag tänka på så mycket han valt bort och offrat för att istället dela det goda och det onda som vår kamp för med sig med oss.

Det kan också vara värt att tänka på i tider då en hel drös med boomers helt plötsligt blivit invandringskritiker och experter på Youtube och Twitter, efter att hela sitt liv röstat fram sossar och moderater, och som nu kräver gåvor via Swish eftersom man tror sig vara “första generationens dissidenter”.

Till skillnad från dessa har Jonas De Geer under större delen av sitt liv visat på mod och offervilja och aldrig dragit sig för att säga de otrevliga sanningarna. Detta gjorde han redan när han grundade den kontroversiella tidskriften Salt i slutet av 90-talet, när han debatterade mot Robert Aschberg och talade på Salemmarscher på 00-talet och när han var med och grundade Nordens första nationella podcast Motgift på 10-talet. Och han fortsätter att göra det än idag i bland annat Mimers Brunn och Motströms.

Tänk på detta nästa gång ni väljer vilken nationell opinionsbildare ni vill stötta ekonomiskt!

Och vad gäller poddradio så var det faktiskt Motgift och speciellt Jonas De Geer som fick mig personligen, efter många års våndor, att bestämma mig för att äntligen engagera mig i kampen. Dels för att han, liksom för de flesta av er andra, var den självklara favoriten i Motgift men också då han likt mig själv är katolik vilket kanske inte är helt ovanligt i den nationella rörelsen men definitivt inte vanligt. Då var Jonas De Geer alltså en av mina främsta förebilder och även en person som jag sakta men säkert byggde upp en vänskap med. Idag är jag själv programledare för Radio Nordfront och har äran att kunna bjuda in Jonas De Geer i min podd och även gästa Mimers Brunn och Moströms ibland.

Jag, Jonas De Geer och Martin Saxlind i Stockholm, sommaren 2019. Foto: Nordfront.

Så tack Jonas för alla människor som du nu under så många år har inspirerat till att göra precis som du; välja bort det bekväma livet till förmån för att våga säga sanningen och dessutom vara ett ansikte utåt för den livsviktiga kamp för vår överlevnad som förenar alltifrån en friherre i Stockholm till en arbetarklasssnubbe från norra Norrland.

Avslutningsvis vill jag berätta att Jonas en gång bad mig skriva ett par meningar om honom till sin hemsida jonasdegeer.se. Han hade bett några profiler i den nationella rörelsen att skriva något om honom att citera och jag hade en sån tur att jag fick vara en av dem. Och för att avsluta detta blogginlägg passar det ju utmärkt att citera detta stycke, som jag tycker sammanfattar det jag skrivit hittills med bara några få ord.

Den som vill ge en födelsedagsgåva till Jonas De Geer kan göra det via Swish: 070-8506515. Märk med “Gåva 50 år”.

Stort grattis på födelsedagen Jonas De Geer!

I egenskap av att vara en av de främsta veteranerna i den nationella rörelsen i Sverige är Jonas De Geer förstås också en av de främsta inspirationerna till mitt eget – och många andras – engagemang. Man får vara tacksam över att det finns män som De Geer som alltid stått upp för det han anser är rätt, även de mest obekväma av sanningar, oavsett om dessa har varit obekväma för samhället eller till och med för andra nationella.