Intervju med Islands chef Ríkharður

Under gårdagen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en historisk aktion på Island. Det var den första nationalsocialistiska offentliga aktionen sedan andra världskriget. Aktionen innebär också att Nordiska motståndsrörelsen genomfört offentliga aktioner i samtliga nordiska länder.

Marcus Nordh och Tobias Malvå från aktivistpodden Mer än ord var på plats under den historiska dagen och på gatorna i Reykjavik. I samband med detta passade de på att ta en pratstund med chefen för Nordiska motståndsrörelsen på Island, Ríkharður, i en 20 minuter lång intervju.


Ríkharður på Reykjaviks gator

I intervjun får vi bland annat veta varför motståndsmännen är på Island och vad de har gjort där hittills. Det har varit en resa med nytta och nöjen där man bland annat har tagits ut för att se på sevärdheter och badat i en varm källa. Men det har även bjudits på föredrag, aktivism och träning.

En sak som aktivisterna fått prova på är HEMA – historisk europeisk kampkonst – en tysk medeltida fäkttradition som Ríkharður utövat under ett antal år.

Ríkharður berättar vidare i intervjun om sitt eget uppvaknande till nationalsocialismen och behovet av nordisk enighet även på Island. Slutligen förklaras det viktigaste av allt, vad “Hell Seger” heter på isländska.

I NR Extra samlar vi intervjuer, ljudupptagningar, urklipp och annat material.