NR Dalarna tar en paus under våren

Lokalradion från Dalarna och nationalsocialismens centrum, Ludvika kommun, tar en paus under våren och den stundande apokalypsen. Programledaren Max berättar varför.

Lokalradio är ett projekt som verkligen bara har börjat nå sina höjder. Efter att ha arbetat med lokalradio i nästan två år sedan det tidigare Radio Ludvika, som lanserades i samband med valrörelsen i kommunen, har man verkligen kunnat inse vilken otrolig vidd av reportage och nyheter det finns att samla och sända.

En person skulle utan tvekan kunna arbeta 8 timmar varje dag med lokalradion för att kunna få göra röster ifrån bygden hörda för makthavare och medmänniskor, och det är i dessa sammanhang en riktig public service verkligen kan göra nytta för sitt samhälle. En person som i vanliga fall saknar medial makt kan få sin röst i sitt lokalsamhälle, genom just lokalradion. En sådan person skulle i vanliga sammanhang sällan kunnat mobilisera opinion på egen hand, och ställt sina makthavare till svars.

Denna typ av lokalradio är precis vad vår vision av NR Dalarna är, som ni kan läsa i hur vi skriver om lokalradio:

Vad är lokalradio?

Lokalradio började växa fram i Sverige i början på 80-talet, och stora delar av dessa lokalradiosatsningar, ofta kallat närradio, mottogs med glädje av befolkningen runt i kring. Denna lokalradio drevs på den tiden av ideélla krafter i den lokala bygden, och det var inte ovanligt att man som helt vanlig bybo kunde besöka radiostationen för att berätta någonting man upplevt under dagen.

Men vår tid räcker inte till för att leverera detta.

Inför förberedelserna av programmet varje vecka har jag alltid svurit åt faktumet att även jag och mina medarbetare bara har 24 timmar på våra dygn. Emellan de andra uppgifterna som vi som medarbetare åt NR Dalarna har, hinner vi sällan med att leverera den riktiga public service som jag talar om ovanför.

I detta menar jag inte att våra program var dåliga, vi har flera gånger gjort riktigt bra ifrån oss, som när vi avslöjade hur skolor i Ludvika mörklägger rasfrämlingars våld på de centraliserade skolorna, eller när vi intervjuade aktivisten Tina Lund om hur Motståndsrörelsens medlemsgrupp i Näste 5 fungerar. Två avsnitt som jag själv ofta minns som riktigt bra, och nyttiga avsnitt.

Men det är tyvärr långt kvar till vår vision av att vara den lokala medborgarens röst i sitt lokalsamhälle, och lösningen på problemet är väldigt enkel, men ack så svåråtkomlig.

Lägg mer tid på lokalradion.

I och med den nya radiosatsningen Coronabunkern, där jag kommer vara högst delaktig som producent, är det precis tid jag inte har mer utav. Samtidigt är det projektet också del av den riktiga allmännnytta som vi strävar efter att leverera åt det nordiska folket, som i dessa tider mer än någonsin behöver en media som de verkligen kan känna står på sin sida.

Som du hör så är det verkligen inte av bekymmer såsom avsaknad av vilja eller ideér vi väljer att ta en paus från detta projekt, utan av omdisponering av tid och resurser, i ett samhälle som ändrar sig från vecka till vecka i den nuvarande takten.

Och på sätt och vis måste jag ändå säga att jag är imponerad av oss som på en femöring lyckats lansera vad jag tror kan komma att bli årets mest intressanta, och viktigaste, radiosatsning.

Vi ses imorgon 16:00.