Nordic Frontier är ketchupen på min pasta

I Nordic Frontier har Andreas fått dille på att prata om ketchup på pastan, en svensk delikatess och något att vara stolt över om man frågar honom själv.

Men inte nog med det. Han frågar ut internationella gäster om det och utmålar svenskar som ett ketchupfanatiskt folkslag. Först Mark Collett och i nästkommande avsnitt Rob Rundo.

Jag gillar’t! Det är roligt att höra Andreas chockera sina gäster. Att i diskussioner som kretsar kring hård politisk kamp, repression och fängelsevistelser bara slänga ur sig sin ”ten million dollar question”.

Reaktionerna är roliga. I bägge fallen har det dröjt flera sekunder innan intervjuoffret svarat där man i tystnaden nästan kan höra dem tänka ”vad i h*lvete pratar han om?” Och sedan svaret: ”Är du galen?” Även Alan sätter sig emot, men Andreas kämpar vidare och det inger respekt.

Sedan banar det väg för matprat, vilket faktiskt kan vara mer intressant än man tror – om gästen har intressanta saker att säga.

När Collett medverkade senast var det lite lösare och mer personligt samtal än första gången han gästade, då det mestadels handlade om politiska frågor. Det blev nu heta tagningar på Star Wars och Game of thrones, och det svenska köket – med ketchup på pastan – ställdes mot det engelska dito med sina hemlagade söndagsstekar. Rob Rundo fick sedan frågor om hur många burpees man gör i fängelset m.m.

Jag tycker sådana där saker ibland kan vara mer intressanta än det politiska. Men ska nationella ledarfigurer uttala sig om denna typ av frågor? Jag tycker i alla fall att de får göra det i radio. Det beror helt och hållet på sammanhanget. Överlag behöver vi få ha lite roligt som avbräck i den bistra kamp vi för.

Nordic Frontier är ketchupen på min pasta. Jag gillar det för att det inte är förutsägbart. Välgenomtänkta och seriösa tagningar varvas med memer, satir och oväntade frågor avsedda att ställa gästen mot väggen och skapa reaktioner. Det blir bra radio. Ett framgångsrecept, nu när vi ändå pratar mat.

Jag är egentligen inget stort fan av ketchup (inte jag heller)  – och inte på pasta. Men jag är beredd att gå i döden för Andreas rättighet att äta den.