Svar på Öbergs språkuppläxning


Öberg håller föredrag om självkänsla och självförtroende

Under gårdagens Radio Nordfront diskuterades min senaste bloggartikel, Förverkliga dig själv genom kampen, där Pär Öberg, om än i övrigt positiv till innehållet, hade en utläggning kring hur jag använder mig av fel ordval och skriver “självförtroende” när det borde stå “självkänsla”. Han påpekar det inte bara en gång utan vid ett halvt dussin tillfällen.

Jag själv är annars oerhört intresserad av etymologi och har studerat det på egen hand. Jag funderar ofta på hur ord, språk, begrepp osv. kommit till och utvecklats. Av personligt intresse, men också för att kunna använda språket så korrekt som möjligt (att hantera språket rätt ger stora fördelar när det kommer till att skriva och tala). Så när Radio Nordfront under förrförra avsnittet pratade om de/dem/dom följde jag den diskussionen med stort intresse.

I fråga om självförtroende/självkänsla går det att resonera att begreppen i artikeln används på ett sätt så att folk förstår och att Öbergs invändningar är av det autistiska laget. Men det tänker såklart inte jag göra.

Istället vill ha ge Öberg rätt i att “självförtroende” på sina ställen använts slarvigt. Jag har därför, i sann Sanningsministeriet-anda ändrat i artikeln i efterhand. Vissa ord har bytts ut, men också tillkommit – såsom “pondus”.

Man ska komma ihåg att Öberg själv studerat just självkänsla och därefter hållit ett föredrag för oss andra i ämnet. Han är vår magister i ämnet och jag böjer mig för hans kunskap.

Ödmjuk som jag är, är jag alltså tacksam över att Öberg belyste allt detta. Offentligt. Inför tusentals lyssnare.

Då jag besitter hög självkänsla så ska jag kunna ta emot kritik och kommer därför hädanefter, i gengäld, inte nagelfara allt som Öberg säger och gör för att offentliggöra det till så många jag kan vid första bästa tillfälle. Jag lovar att försöka undvika det 🙂