Veckans hjälte: Fredrik Engman


Fredrik Engman i skidmakarverkstan

Radioprofilen Fredrik Engman är inte bara medarbetare i NR Dalarna och Lifsferill, på sin fritid räddar han också nödställda människor som krockat med bilen. Ämnet kom upp i gårdagens lokalradioavsnitt.

Det var i veckan som Fredrik Engman från Morberget var ute och körde med bilen på riksväg 50 mellan Ludvika och Borlänge, närmare bestämt Skommartjärn, i riktning norrut. Ironiskt nog satt han mitt i ett planeringsmöte för just NR Dalarna när han såg något konstigt på vägen.

Det började med att jag såg ett par sladdspår mitt på vägen och jag tänkte att ”helvete, nu har någon kört i diket, annars har han varit duktig om han räddat upp det där”, berättar Engman i NR Dalarna.

Engman tyckte att det var konstigt att sladdspåren helt plötsligt upphörde (något han senare kom fram berodde på att bilen voltat) och valde att ta det säkra före det osäkra genom att kolla upp saken närmare. Då det var en enkelriktad väg var han tvungen att åka en kilometer till en vändplats så att han kunde åka tillbaka och sedan vända igen. När han långsamt åkte förbi platsen såg han en bil inkilad mellan två träd.

Engman förklarar att bilen hade åkt ner för en slänt 3-4 meter. Bilen syntes väldigt dåligt, förardörren låg mot backen och undersidan av bilen vätte mot körriktningen, så bilen smälte in och man kunde bara se den om man tittade efter den. När han förstod vad som hade hänt gällde det att agera snabbt.

–Så jag stannade bilen och satte ut varningstriangel och när jag sprang nerför backen hörde jag någon ropa ”Hallå! Hallå!”. Jag sprang snabbt vidare till honom för att kolla hur det var med honom. Han satt fastklämd i bilen men kunde röra på huvud och nacke, han klagade på lite smärtor i bröstet men var ändå vid gott mod, säger Engman och fortsätter.

— Med tanke på hur olyckan blev så var det ett under att han klarade sig så bra. Han hade blivit inkilat mellan träd på bägge sidor av bilen, hade han däremot träffat träden med bilen så hade det blivit betydligt värre.

Engman ringde 112 och förklarade vad som hade hänt och här fick Engman veta något skrämmande. Tydligen hade andra bilister sett vad som hade hänt men åkt vidare.

–Tänk att ligga där fastklämd och bara höra bil efter bil köra förbi, det är nog tillräckligt för att förlora livsgnistan. Hade det hunnit bli mörkt så hade han frusit ihjäl över natten om han inte fått hjälp, säger Engman.

Efter ett Engman stannat bilen och ringt ambulans var det andra bilister som stannade och hjälpte till. Då det var en enkelriktad, smal väg blev det trafikkö och Engman tvingades även agera trafikdirigent så att ambulansen kunde komma fram till platsen.

— Det stannade en lastbil bakom som blockerade så att ambulansen inte kunde komma fram. Då fick jag gå upp på vägen och dirigera om de bilar som hade stannat bakom och bildat kö. Han hade bara 10 centimeter till godo och bara mig till hjälp, så det gjorde han riktigt bra.

En annan bilist uppträdde också på ett väldigt förnuftigt sätt, förklarar Engman, då han stannade sin bil vid vändplatsen så att ambulans kunde svänga in där det inte var något mitträcke.

Engman argumenterade i radion för hur självklart det är att faktiskt stanna till när sådana här saker händer, men det hindrade inte en lyssnare som Jan Hjelm att på ett bra sätt sammanfatta Engmans rådiga uppträdande:

–Engman – Veckans hjälte!


Samtalet inleds 20:12