Bohusläns sju underverk

NR Bohuslän presenterar Bohusläns sju underverk som du inte får missa, varken som inbiten bohuslänning, turist eller på genomresa.

Valet var inte enkelt, Bohuslän är överfullt av historiska platser, intressanta byggnader och slående vacker natur. Efter tuffa diskussioner och tips från lyssnare har nu sju underverk valts ut.
Valet att inte endast välja underverk som är skapade av oss människor var självklart eftersom Bohuslän har en unik kultur och historia bunden till naturen. Vi väljer att lista dessa underverk utan inbördes ordning då det var omöjligt att välja en första plats.

Bohusfästning

Fästningen har en solklar plats i listan då den historiskt varit en av de mäktigaste fästningarna i Norden, många nordiska krig har stridits om fästningen som började byggas 1308. Från början tillhörde Bohusfästning Norge men vid Roskildefreden 1658 blev Bohuslän och fästningen svenskt. 1678 skedde den värsta belägringen i fästningens historia, 15’000 norrmän och danskar anföll men fästningen, med de 800 svenskarna som för tillfället var placerade i fästningen, stod pall i två månader tills förstärkning kom och fienden kunde besegras.

Bohus fästning ligger i Nordre älv, vid Göta älvs norra utloppsarm i utkanten av Kungälv.

Hällristningsområdet i Tanum

I Tanum finns en stor mängd hällristningar från bronsåldern. Den största hällen är Vitlyckehällen, den har nära 300 hällristningar och 170 skålgropar. Hela området är 45 kvadratkilometer stort och består av många hällar, där vissa ännu inte är frilagda. Vid Vitlyckehällen finns även Vitlyckemuseum där man kan lära sig mer om vår bronsålders historia och om hällristningarna. Fotografier gör inte ristningarnas storslagenhet rättvisa, de måste upplevas på plats.

Hällristningsområdet ligger längs med E6 i Tanums kommun, mellan Tanum och Kville.

Kungsklyftan

Innan 1886 kallades Kungsklyftan för Ramneklovan, detta kom att ändras efter Oskar II besökte klyftan och ristade in sitt namn.
Kungsklyftan delar Vetteberget i tu, denna stora klyfta kröns med flera stora klippblock, som fastnat som ett tak. Att gå genom klyftan har en väldigt sagolik spänning över sig.
Från toppen av klyftan har man en slående utsikt över både fastlandet och skärgården. Vyerna från berget och klyftan visas i filmen Ronja Rövardotter där Kungsklyftan föreställer passagen som leder till Mattisborgen. I filmen kallas passagen för vargklämman.

Kungsklyftan ligger på Vetteberget mitt i Fjällbacka och en lång trappa leder upp till klyftan.

Carlstens fästning

Av JenbucEget arbete, CC BY 3.0, Länk

Både ön Marstrand och Carlstens fästning har en spännande historia. Fästningen började byggas 1648 när Bohuslän blev svenskt och den svenska kungen behövde ett starkt försvar. Marstrand som då var en viktig handelshamn som nästan aldrig frös igen, var en lämplig plats att flytta delar av den svenska flottan till. Fästningen byggdes av straffångar och fungerade senare även som ett fängelse.
Efter tillbyggnaden på 1800-talet betraktades fästningen internationellt som en av Europas starkaste fästningar.

Fästingen ligger högt upp på toppen på Marstrandsön i Kungälvs kommun.

Kuröds skalbankar

Skalbankarna är även kända som skalbankarna i Uddevalla. Det är världens största skalbank. Området är skyddat av ett naturreservat för att bevara det lilla som finns kvar idag av detta fantastiska naturfenomen. Skalbankarna består av skal från ryggradslösa djur och skelettdelar från vattenlevande djur. Förr utvanns skalbankarna till djurfoder och byggmaterial, vilket har gjort att dem krympt avsevärt. Eftersom bankarna är väldigt kalkrika finns det en artrik och annorlunda flora, ett rikt djurliv och mycket fjärilar.

Skalbankarna ligger öster om Uddevalla längs Bohusleden.

Väderöarna

Av PeterkzEget arbete, CC BY 4.0, Länk

Väderöarna som i dag är ett naturreservat har en unik natur som är typiskt Bohusläns. Ögruppen består av några hundra öar och skär och har ett av Sveriges varmaste men blåsigaste klimat. Klimatet har bidragit till den annorlunda natur som öarna presenterar, med både karga klippor och tjock växtlighet. På Väderöarna finns västkustens starkaste fäste av knubbsäl och rikligt med fågelarter. Under ytan finns ett av Sveriges två levande korallrev med unikt djur och växtliv.

Väderöarna ligger 13 km väster om Fjällbacka. Har man inte egen båt finns det turer att åka med som avgår från Hamburgsund och Grebbestad.

Blomsholms fornminnesområde

I Blomsholm finns många fornminnen från stenåldern fram till medeltiden. Där finns sju gravfält från järnåldern, en av Sveriges största skeppssättningar och en stor domarring. Det som skiljer denna domarring från andra är att den har ett jämt antal stenar i ringen i stället för ett ojämnt antal som annars är det vanliga.
Under Karl XII krigståg mot Norge släpade 800 man, 12 skepp genom området, över land och Blomsholms säteri blev krigssjukhus under kriget. De stupade karolinerna ligger begravda här, kanske även i skeppssättningen enligt rykten.

Blomsholm ligger norr om Strömstad.

Bonus:
Intressanta platser och byggnationer och övriga sevärdheter

Bohusleden

Kosterfjorden

Kustpromenaden i Gustavsberg

Uddevallabron

Ragnhildsholmen

Nordens ark

Olofs fyr

Havets hus

St. Olofs valar

Dingle rondellen