Biomedicinsk analytiker: ”C-Vitamin intravenöst är inget hokus pokus”

Pär Öberg har intervjuat Titti som är biomedicinsk analytiker och arbetar vid Dalapraktiken. I senaste avsnittet av Coronabunkern berättar hon om fördelarna med C-vitamin och hur behandlingen går till.

Titti har jobbat som biomedicinsk analytiker sedan 1985, först vid Falu lasarett och sedan i Gävle. Idag driver hon Dalapraktiken som är en egen verksamhet för hälsofrågor där man gör hälsotester, hjälper människor med tips och råd på hur man ska leva, vad man ska äta osv.

Nordisk Radio ville kontakta en person med lite mer inblick i hur behandlingar med C-vitamin fungerar och vad det kan ha för effekter. Under coronakrisen har flera länder behandlat med C-vitamin, medan det i svensk media lyfts fram som något dåligt. Titti själv har dock goda erfarenheter av det.

– Jag har faktiskt gjort en sådan behandling själv under en period då jag var väldigt sjuk. Det har fantastiskt goda effekter med C-vitamin, det har det, och ger man det intravenöst så ger det en direkteffekt i kroppen, säger Titti till Coronabunkern.

I intervjun berättar hon hur det hela går till och förklarar vad det kan bli för bieffekter om behandlingen inte går till på rätt sätt.

– Om man ger C-vitamin för att man har någon virusinfektion så kan det bli en herxreaktion. Det innebär att de här patogenerna dör och när de dör så bildas det toxin. Då kan man få en reaktion med feber och frossa. Och det kan alltså bli så här om det blir en snabb avdödning av bakterierna, det gäller att droppa sakta, säger hon.

För de som inte vill ta C-vitamin intravenöst går det att göra oralt, men där anser Titti att vanliga brustabletter innehåller för liten mängd C-vitamin för att det ska ge effekt och att de dessutom innehåller olika tillsatser som är skadliga.

— Då är det bättre att skicka efter natriumaskorbat som är buffrat och innehåller ett bra PH-värde. Där kan man också välja att hälla i lite av pulvret i en smoothie så det blir mer upptagningsbart, säger hon.

– Det är ju lika då när man sätter det här intravenösa droppet, som läkare förhoppningsvis kan skriva ut, så är ju de här färdiga flaskorna buffrade. Det är ingen syra som man sprutar in i kroppen som Björn Olsen sa.

Vad Titti hänvisar till är infektionsprofessorn Björn Olsen som i skarpa ordalag uttalade sig mot läkaren Annika Dahlqvist som uttalat sig positivt om intravenöst C-Vitamin. “Intravenöst C-vitamin är som att spruta syra in i blodet, det kan bli våldsamma skador”, dundrade Björn Olsen. Han berättade också mer om sin syn på detta i en intervju i Coronabunkern.

Hur ska man då gå tillväga? Titti berättar att kan finnas svårigheter med att få till en behandling i Sverige.

– Det här kan man få utskrivet på recept. Det är en del som jag träffat som fått det utskrivet, men som har problem att få det droppat då vårdcentralerna säger att de inte har resurser att sätta droppet. Och där är ju problemet, det finns inte resurser och tid att sätta dropp och övervaka i 2,5-3 timmar per person.

Det skiljer sig också från regioner till regioner. I Stockholm kan det vara lite enklare menar Titti då det i vart fall har funnits en privat klinik med en legitimerad sjuksköterska som utför dessa behandlingar.

– Man måste vara utbildad på intravenös behandling, tillägger hon och menar att kliniker med utbildad personal utanför den vanliga vården inte finns överallt i Sverige.

Det är ovanligt svårt i Sverige, säger hon, och en del söker sig utomlands.

– Vad gäller Covid-19 så har man ju i både Kina och USA behandlat patienter med detta virus med hjälp av intravenöst C-vitamin. Man har sett goda resultat av behandlingen. Det tycker jag att man borde lyssna på i det här landet.

Titti avslutar med att säga att man kan mejla Dalapraktiken om man vill ha hjälp och vägledning, men att den rätta vägen ändå är att först försöka gå via vårdcentralen.

Lyssna på hela intervjun med Titti nedan. Samtalet inleds ca 22:30.

Listen to “Coronabunkern – 17/4” on Spreaker.