Infektionsprofessorn: “Det finns inga quick fix”

Tobias Lindberg har intervjuat Björn Olsen, infektionsprofessor och virusforskare vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Intervjun spelades upp i dagens avsnitt av Coronabunkern.


Björn Olsen. Foto: Uppsala universitet

Professorn och överläkaren Björn Olsen har varit på tapeten i media och uttalat sig vid flertalet tillfällen under coronakrisen. Nyligen gick han i en intervju ut hårt mot läkaren Annika Dahlqvist som enligt Expressen ska ha uppmanat personer som smittats av det nya coronaviruset att ta höga doser av C-vitamin intravenöst.

– Ska hon ta livet av folk? Intravenöst C-vitamin är som att spruta syra in i blodet, det kan bli våldsamma skador, kommenterade Björn Olsen till Expressen.

Nordisk Radios Tobias Lindberg ringde upp Björn Olsen för att höra mer om hans inställning till såväl C-vitamin som andra behandlingsmetoder.

— Det är många sådana här rapporter om att man kan behandla med det ena eller andra och jag tror nog att grundinställningen ska vara att man ska vara väldigt återhållsam med det som är anekdotiskt återgivet, som inte är expertgranskat.

— Att vara läkare [som Annika Dahlqvist, reds. anm.] är verkligen ingen garanti. Det gäller att vara försiktig vad gäller den här typen av uttalanden.

Olsen är dock inte emot att behandlingen studeras, som man gör nu i bland annat New York och Kina, men att det är viktigt att det också granskas av andra forskare och utvärderas.

— Jag vet att Kina har gjort det, eller försökt göra det, men jag anser inte att det varit några övertygande resultat ändå. Vad gäller hur sjukhusen gör i New York vill jag först läsa rapporten.

— Om det är så att det funkar är det ju väldigt goda nyheter, tillägger  han.

Att för egen del inta C-vitamin oralt är inte något Olsen avfärdar, samtidigt varnar han för bieffekter.

— Du kan få magsår och tar du alldeles för mycket så kan det hända saker med din syra-basbalans,  säger han.

Lindberg invänder dock gällande detta i en kommentar till Nordisk Radio.

— Det låter väldigt allvarligt när man säger att det kan hända saker med magsyrabalansen, men det handlar om att man kan bli lös i magen om man tar för mycket. Blir man lös i magen är de bara att minska den dagliga dosen en aning tills man inte längre blir dålig i magen.

Att man kan bli dålig i magen på köpet var något som coronassjuke Mattias, som själv tagit C-vitamin för att lindra symptomen, lyfte fram när han i dagarna gästade Coronabunkern.

I intervjun menar Olsen i huvudsak att man inte kan erbjuda snabba lösningar på sådant som inte är bevisat effektivt som behandlingsmetod.

— I samband med sådana här saker dyker det alltid upp saker som C-vitamin, kolloidalt silver och liknande. Jag tror absolut inte på att erbjuda sådant som quick fix utan tror att det måste finnas bra studier bakom.

— När dammet har lagt sig är det sedan väldigt viktigt att man gör en genomgång av allt material och visar det sig då att C-vitamin sticker ut, då kanske Linus Pauling hade rätt från början, det vet vi inte nu.

Lyssna på hela intervjun med Björn Olsen nedan. Samtalet inleds ca 27 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – #005” on Spreaker.