“Man kan nästan höra medeltidstrummorna”

Detta blir mitt första blogginlägg på Nordisk Radio men mot all förmodan inte det sista. Tanken med detta och följande blogginlägg är att vara kompletterande till våra avsnitt av NR-Småland så vi kan röra oss mot en av målsättningarna vi har med radion, nämligen att skapa en levande och interaktiv radiopodd. I detta tidiga skede av bloggande så kommer jag att lägga fokus på segmentet Småländsk historia som har blivit ett fast inslag i NR-Småland och dela med mig av bilder från Smålands många sevärdheter tillsammans med beskrivningar om de olika platserna. Detta kommer att vara i form av fördjupningar av enskilda platser men även kortare beskrivningar i hopp om att du som läser detta skapar ett eget intresse och läser vidare på egen hand.
En del av bilderna som kommer vara med i framtida blogginlägg kommer vara från mina egna och mina medarbetares upptäcksfärder genom Småland och Öland men även lyssnarbilder som vi har fått skickade till oss.

Denna gången tänkte jag dela med mig av tre bilder från tre olika platser på Öland. Dessa bilder kommer från en lyssnare som tidigare omnämnts i NR-Småland. Stefan Viljehammar, som har varit vänlig nog att skicka över dessa efter en resa till Öland som han gjorde för några veckor sedan och jag kan inte annat än att tacka och bocka!


Den första bilden jag tänkte dela med mig av är på den Blå jungfrun som vi pratade om i avsnitt 60 av NR-Småland. Som en av Sveriges mest mytomspunna platser så bjuder ön på många sevärdheter och hemligheter. Ön finns omnämnd i bl.a. “Historia om de nordiska folken” från 1555 av ärkebiskopen och kartografen Olaus Magnus där ön beskrivs som ett tillhåll för häxor. Ett äldre namn på ön är Blakulla.


Nästa bild är på en av Ölands många fornborgar: Eketorps borg. Denna borg är från järnåldern och har genom historien återanvänts ända upp till medeltiden.
Under 1900-talet rekonstruerades Ekerorps borg och är idag öppet för turister. En mängd olika aktiviteter brukar anordnas under somrarna för besökare och det finns även museum på platsen med utställningsföremål från andra fornborgar på ön. Att besöka denna plats är ett måste för den som önskar förkovra sig i vårat nordiska arv. Och för att citera Stefan Viljehammar: “Man kan nästan höra medeltidstrummorna”.


Den tredje och sista bilden som jag kommer att dela med mig av för denna gången  är på något mer nutida om man jämför med Eketorps borg men är ändå en byggnad med gamla anor. Långe Erik är en av Ölands mer kända attraktioner. Denna fyr står att finna på Ölands norra udde och namnet Långe Erik kan tänkas vara en analogi till Långe Jan på Ölands södra udde. Långe Erik med sina 32 meter stod färdigt 1845 och har sedan dess rustats upp och automatiserats.

Jag väljer att avsluta detta blogginlägg med att återigen tacka Stefan Viljehammar för lyssnarbilderna. På sedvanligt manér vill jag även uppmuntra er läsare att skicka in bilder från historiska platser i Småland till oss här på NR-Småland.

Med vänlig hälsning!

Hampus Maijala

För att kunna kommentera i vårt kommentarsfält behöver du koppla ditt VK-konto till nordiskradio.se. Det gör du genom att gå vidare till din profilsida genom knappen nedanför.

Om du inte har ett VK-konto kan du registrera dig gratis på deras webbsida.

Kom ihåg att du är juridiskt ansvarig för dina kommentarer.

Visa mindre

Kommentarer

Please Login to comment