En julhälsning från NR Dalarna

NR Dalarna sänder sitt sista program för 2019, och jag vill bara dela med mig av en liten julhälsning till min kamrater och vänner.

Att bli programledare för NR Dalarna var någonting som ändå bör sägas beslutades rätt hastigt, men som ni som lärt känna mig här i organisationen är jag inte den första att undvika en ny utmaning eller någonting jag i vanliga fall skulle vara rädd för att pröva. Tidigare här för någon vecka sedan så var jag och Emma ute i Ludvikas skolor med mikrofoner i högsta hugg, på jakt efter ett intressant scoop för NR Dalarna. Under förmötet till den ganska spontana aktionen sa jag ganska exakt till Emma, när hon kläckte ideén att vi skulle dit för att ställa rektorer, såhär:

Emma: Men du Max vad säger du, ska vi dra in till Ludvika nu i veckan och spela in någon rektor eller!?
Jag: Jo, du har ju rätt i princip, så det är klart vi ska göra det.

Inte många nerver i min kropp tyckte det lät som en bra ideé att dra in till någon gymnasieskola och försöka intervjua lärare och rektorer, men sagt och gjort så var vi där två dagar senare.

Mitt inlägg här på sidan ska inte vara långt, så jag hoppar direkt till min hälsning för året. Och lämnar er nedan med min juliga inspelning av Viktor Rydbergs dikt om Tomten.

Allt för mycket i vårt liv rationaliseras bort, och tänks bort. Det finns otaliga anledningar att göra, och till att inte göra någonting. Man kan spekulera i timtals på vad som borde göras, och sitta år efter år i planering utan att agera. Men, som jag sade under vårt planeringsmöte för NR Dalarna, så kan man ha rätt i princip. Rätt på ett moraliskt plan, snarare än ett rationellt plan.

Du vet alltför ofta vad som är rätt och vad som är fel. Men vad gör du? Ingetdera. I en tid av nyårslöften och eftertänksamhet, låt dig fundera på vad du skulle göra under 2020, om du gjorde allt du visste var rätt, istället för bara det du kunde rationalisera dig till att göra?

Och vad skulle du göra om du lät ditt liv styras av den tanken?

Listen to “Tomten av Viktor Rydberg – NR Dalarnas julhälsning” on Spreaker.