URKULT #11: Finlands sak är vår!

I motsats till våra tidigare avsnitt, där vi fokuserat på en specifik musikalisk genre, har vi här istället valt att använda oss av ett nytt tema, som går ut på att behandla ett helt lands musikaliska utbud för att försöka identifiera om det finns något inneboende i nationers kultur som återspeglas i konsten.

Ett ganska självklart förstahandsval till detta ämne blev temat för dagens avsnitt: Finland. Många som lyssnar mycket på hårdrock har nog vid något tillfälle reagerat på att det är något speciellt med finska band. Både vad gäller musiken, men även det estetiska och hur de väljer att uttrycka sitt artistskap i alla dess former. Och det är just detta som vi i avsnittet försöker identifiera och sätta fingret på, samt söka förklaringar på varför så är fallet.

Såklart kommer vi in på en hel del sidospår och behandlar vitt spridda ämnen som den finska sisun, krypskytten Simo Häyhä, finnarnas rasliga uppsättning och mycket mycket mer.

Många lyssnare kommer säkert att bli besvikna över att Finntroll inte spelas i avsnittet, men vi kan helt enkelt inte stå bakom ett beslut som leder till spridandet av det bandet och dess innehåll.

Låtar som inte kom med i avsnittet:

Urkult är en kulturpodd som kommer ut en gång i månaden. Inriktningen är mörk musik, såsom svart- och dödsmetall, neofolk och rituell ambient folkmusik. I programmet kommer man att diskutera kulturella frågor som är relaterade till den mörkare musikens värld.

Programledare är Ulf Larsson och medarbetare är Simon Holmqvist och Linus Persson.


Prenumerera på Urkult med RSS