URKULT #2: Den norrländska svartmetallens mäktiga lugn

I det andra avsnittet av Urkult följer man upp Simon Holmqvists intervju med Graavehlder med att nörda ner sig i den norrländska svartmetallen.

Förra helgen publicerade Urkult en exklusiv intervju med black metal-musikern Graavehlder från flera kända norrländska band som Armagedda, Lönndom, Lik och Ehlder.

Nu följer Urkultgänget upp med en djupdykning i den norrländska svartmetallen och funderar: Finns det en norrländsk scen? Finns det ett norrländskt sound? Eller är det bara så att det finns ett gäng band från Norrland där man mer eller mindre kan ana dödsdyrkande lappar, glesbygdsromantik, höga fjäll och mörka skogar?

Programledaren Amelia Lundqvist tar tillsammans med Simon Holmqvist och Ulf Larsson med lyssnarna på en resa som svänger från alltifrån melodisk black metal till folk metal, akustiska melodier och den kanske mest perverterade formen av svartmetall som producerats i hela Norden.

Mot söder jag vandrat
Att skåda dess vida slätter
Då ett gastavred så lömskt
Med de dystraste krafter rev i sinnet
Jag vände så mot norr
Och fann min själafrid

Lyssna också på intervju med Graavehlder, en av den norrländska svartmetallens pionjärer:

Nytt från underjorden


Simons tips: Ulfs tips: Amelias tips:

Urkult är en kulturpodd som kommer ut en gång i månaden. Inriktningen är mörk musik, såsom svart- och dödsmetall, neofolk och rituell ambient folkmusik. I programmet kommer man att diskutera kulturella frågor som är relaterade till den mörkare musikens värld.

Programledare är Amelia Lundqvist och fasta medarbetare är Simon Holmqvist och Ulf Larsson.