URKULT SPECIAL: Norrländsk svartmetall – intervju med Graavehlder

Urkults Simon Holmqvist har intervjuat Stefan Sandström, mer känd som Graav och på senare tid Graavehlder – en av de viktigaste musikerna i den norrländska svartmetallscenen.

Graavehlder började sin musikaliska bana i det numera legendariska bandet Armagedda, som chockade världen med den även för svartmetall mörka och destruktiva musiken. I en exklusiv och öppenhjärtlig intervjun berättar Graavehlder om varför Armagedda efter 2004 års album Ond Spiritism lades på hyllan och varför man istället startade folkmusikprojektet Lönndom.

Men i intervjun berättar han mycket mer: Om hur hans intresse för musik väcktes, vilka inspirationskällor han haft i livet, sina andliga strider genom livet, kontroversiella politiska uttalanden, hur hans projekt LIK och Ehlder föddes, hans problem med rättvisan och de kontroverser som varit med skivbolaget Nordvis.

Dessutom blir det världspremiär av Graavehlders nya soloprojekt med samma namn, och låten “Landet”!

Sedan intervjun genomfördes har Armagedda också återuppstått med det nya albumet Svindeldjup Ättestup – detta och mycket mer i det kommande avsnittet av Urkult, Norrländsk svartmetall del 2, som kommer att publiceras på Nordisk Radio inom kort.

Lyssna på musiken som spelas i intervjun:

Urkult är en kulturpodd som kommer ut en gång i månaden. Inriktningen är mörk musik, såsom svart- och dödsmetall, neofolk och rituell ambient folkmusik. I programmet kommer man att diskutera kulturella frågor som är relaterade till den mörkare musikens värld.

Programledare är Amelia Lundqvist och fasta medarbetare är Simon Holmqvist och Ulf Larsson.