Svår situation för ensamstående föräldern Robin

Jimmy Thunlind har intervjuat ensamstående föräldern Robin som tvingats stanna hemma under coronakrisen. Intervjun sändes under senaste avsnittet av Coronabunkern.

Den pågående samhällskrisen drabbar många människor i deras vardagliga liv och då finns inte alltid det sociala skyddsnät som utlovas. En av dem som hamnat i kläm är den ensamstående föräldern Robin från Norrköping som försöker kombinera sitt heltidsjobb med föräldrarskapet.

Robin berättar om hur förskolan där hans femårige son går tvingade hem barn vid minsta tecken på att de inte var fullt friska.

– Vid minsta symptom, såsom snuva eller hosta, så skulle de stanna hemma. Så min son skickades hem och vi var hemma i två veckor tills att han inte hade någon snuva eller hosta alls.

Under första veckan var det bara tio barn som var på förskolan. Vanligtvis är det 60 barn fördelat på fyra avdelningar.

Är de för stränga?

– Ja, det tycker jag. Alla förskolelärare vet ju om att barn är snoriga i grund och botten, särskilt de yngsta barnen. De får ju många olika virus när de är små. Jag tycker det är jättekonstigt faktiskt, säger han.

För barn med två föräldrar hade det kanske inte varit hela världen, men för ensamstående föräldrar som tvingas stanna hemma från jobbet är utebliven inkomst i flera veckor inte att leka med.

– Det känns ju, det gör det ju.

Robin uppger att han lyckligtvis hade jobbat övertid förra månaden. Det blev därför en normal lön som han fick ut denna månad vilket gjorde att han och sonen klarade sig.

Samtidigt är det flera arbetskamrater på hans arbetsplats, som är en stor industri, som har drabbats av corona, så även på arbetsplatsen skickas folk hem vid minsta symptom. Med andra ord vore det inte osannolikt om han eller hans son skulle skickas hem igen om någon av dem råkar visa minsta symptom.

Robin får frågan om hur han tror att situationen hade blivit om myndigheterna bestämt sig för att stänga alla förskolor.

– Det hade ju inte blivit så jättebra. Jag hade fått gå på a-kassa och som timanställd så hade det nog sett rätt illa ut. Man får ju hjälp av sin familj, så är det ju, men jag tror det hade gått riktigt illa ekonomiskt för många.

Lyssna på hela intervjun med Robin nedan. Samtalet inleds ca 41:30.

Listen to “Coronabunkern – 23/4” on Spreaker.