Lotta testad positivt: “Fick tjata mig till testet”

Jimmy Thunlind har intervjuat Lotta som testat positivt för corona och varit i karantän i tre veckor. I intervjun, som spelades upp i senaste avsnittet av Coronabunkern, uttrycker hon missnöje över hur sjukvården agerat.

Lotta, som är i 40-årsåldern, är en av dem som finns med i statistiken över personer som testat positivt för Covid-19. Hon har varit i karantän i tre veckor, hur mår hon idag?

— Jag känner mig oförskämt friskt men jag är fortfarande testad positivt förra veckan. På tisdag ska jag ta nya prover, uppger hon i intervjun med Coronabunkern.

Anledningen att Lotta testats när så många inte fått den förmånen är för att hon tillhör en riskgrupp på grund av att hon fått opererat bort lymfkörtlar. Först ville de inte ta prover, men när de förstod hur nedsatt hennes immunförsvar var så ändrade de sig.

— Efter provet fick jag åka hem och jag blev sämre och sämre utan att få några direktiv om någonting. De sa att jag skulle ta alvedon och hålla mig hemma. Sedan fick jag ett samtal och beskedet om att det var positivt och att jag skulle höra av mig om jag blev sämre, säger hon och fortsätter.

— Så när jag hade 40,2 graders feber och ringde och frågade vad jag skulle göra så sa de bara att jag skulle ta mer alvedon.

Hon berättar att hon under åtta dagar hade hög feber, hosta, problem med ögonen och att lederna var så ömma att “händer och fötter kändes som knäckebröd”.

Lotta är också mycket kritisk till sjukvårdens hantering i hennes fall. Bristerna märktes redan då de tog proverna.

— Eftersom jag själv jobbat inom vården i många år fick jag påminna sjuksköterskan om att ta på ett förkläde och att hon inte skulle ta i handtaget med sin handskbeklädda hand. Jag kan tänka mig att stressnivån ligger ganska hög på dem, men det är ju ändå ett ganska normalt förfarande inom sjukvården.

Hon ifrågasätter också att hon varit tvungen att få tjata sig till att få testas

— Hade jag inte tjatat till mig det här andra provet så hade jag antagligen gått ut och fortfarande burit på på det här, och därmed brutit mot min karantän för att jag inte fick några direktiv, menar hon.

Gällande regeringens och myndigheternas hantering överlag anser Lotta att man borde ha stängt ner Sveriges gränser för länge sedan.

— De tar ju fortfarande emot vissa flyktingar. Jag har en bekant vars föräldrar skulle komma från Spanien till Sverige. Då är de tvungna att vara tre veckor i karantän, och då är de svenskar, bara för att fastställa att de inte har någon smitta i sig. Det är ingen karantän på flyktingar vad jag kunnat höra eller läsa någonstans.

Lotta har haft influensa tidigare i sitt liv. Har hon märkt någon skillnad på detta och vanlig influensa?

— Det här är tio gånger värre för kroppen. Och återhämtningen känns ju som att den tar extremt mycket längre tid. Sedan tycker jag att febertopparna, i alla fall för mig, är så mycket högre och att det säger ‘pang’ så är den där. Inte som vid en vanlig influensa att man kanske känner sig lite småsnorig några dagar innan den bryter ut på riktigt.

— Jag förstår att våra äldre dukar under för det här.

Lyssna på hela intervjun med Lotta nedan. Samtalet inleds 25:45 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – 13/4” on Spreaker.