Coronabunkern läggs på is

Under gårdagen beslutade vi bakom Coronabunkern att lägga programmet på is. Detta betyder inte att pandemin är över eller att Coronabunkern på något sätt varit ett misslyckande – tvärtom. Dessutom har arbetet öppnat upp för nya möjligheter.

VARFÖR CORONABUNKERN KOM TILL

För en månad sedan var corona fortfarande ett hett ämne bland vanligt folk. Att starta en podd om den pågående samhällskrisen kändes lika viktigt som självklart för oss och således såg Coronabunkern sitt ljus. Programmet blev en succé på många sätt.

Efter ett tag har intresset för corona bland vanligt folk mattats av. Intresset för Coronabunkern har varit stort ända in till slutet, där det fortfarande varit 1 000-2 000 lyssnare varje avsnitt, men när saker och ting börjar mattas av något i samhället så måste man ändå ta diskussionen om hur resurser bör prioriteras. Det finns personer som har “trollat” med sina arbetstider på sina förvärsarbeten för att kunna sända Coronabunkern, och det finns sådana som dragit ett större lass än andra. Det blir i slutändan svårt att motivera den stora insatsen i ett projekt  som inte längre har samma maximala utdelning.

Vad vi kom fram till under gårdagens Coronabunkern-möte var att Coronabunkern bör läggas på is och att Nordfront istället fortsätter att rapportera om coronakrisen i textform. Jag vill understryka att vi mycket väl kan komma att ta upp Coronabunkern igen om krisen accelererar.

ETT STORT STEG FRAMÅT

Om man tillåter sig att att se bortom corona och Coronabunkern i sig och istället ser till hur vi agerat som ett nyhetsprogram så vill jag förtydliga att jag är imponerad – faktiskt stolt – över alla de som arbetat med Coronabunkern. Det har varit många människor inblandade där alla – en del mer än andra – gjort ett fantastiskt jobb med att sända nyhetsradio. I ett format som ingen av oss har någon erfarenhet av sedan tidigare har vi visat att vi har hög kapacitet när det kommer till att göra nyhetsradio.

I i stort sett varje avsnitt har vi haft en intervju, ett reportage eller en fördjupning av något slag. Vi har inte bara satt oss ner för att låta munnen gå utan har snarare studerat nyheter och presenterat det på ett professionellt sätt. Programmet har varit mycket kvalitativt, precis som vi ville att det skulle vara.

På så sätt har Coronabunkern varit ett test som gett positiva resultat. En annan positiv sak är, som bland annat signaturen Älgfrode påpekade i kommentarsfältet till ett av avsnitten, att vi kunnat testat olika konstellationer där personer som i vissa fall knappt känner varandra har sänt nyhetsradio tillsammans och klarat av detta strålande.

Coronabunkern har alltså visat, för oss själva och för andra, att vi har hög förmåga när det kommer till att sända nyhetsradio på daglig basis.

VAD HÄNDER HÄRNÄST?

Med det sagt så vill jag ta upp en annan sak vi beslutade om på Coronabunkern-mötet; att lansera ett nytt nyhetsprogram som rör allmänna nyheter och inte enbart corona-nyheter. Detta förutsatt då att inte krisen accelerar och att vi återigen behöver Coronabunkern vid sidan av den ordinarie nyhetsförmedlingen på Nordfront.

De allra flesta som sänt Coronabunkern har fått mersmak på att sända nyhetsradio och med fokus på mer normala ämnen som inte kräver specialkunskap eller ett specialintresse kommer vi att kunna rekrytera fler medarbetare så att insatsen blir lägre per person. Vidare kommer genomslaget för ett sådant nyhetsprogram troligen bli än högre varför prioritering av resurser bättre kan motiveras. Ett sådant program har absolut förutsättningar, även om det är svårt att veta, att bli vårt mest lyssnade program.

Hur exakt detta nyhetsprogram kommer att se ut, vad vi ska rikta fokus på och när det kommer att lanseras kan jag dessvärre inte gå ut med nu. Min förhoppning är dock att detta ska kunna ske inom en relativt snar framtid.