”Allting vi gör är för att stärka familjen”

Nationalsocialister, kämpar och bönder. Om det är några som symboliserar ”Blut und Boden” är det Jimmy och Julia som i dagarna fick tillökning i familjen.

Och det var med anledningen av att paret fått en dotter (de har sedan tidigare en son) som de bjöds in till Radio Nordfront för att berätta om familje- och gårdslivet i Skara och hur det kom sig att de valde just det livet.

Jimmy berättar att hans föräldrar var månskensbönder och att han själv började småskaligt när han köpte ett torp i Skara.

– Jag har alltid haft ett intresse av djur och natur och när man köper ett torp så ska man ju ha djur, säger Jimmy om hur det hela började.

Strax därefter började han arbeta på en mjölkgård och när han senare köpte sin nuvarande lantbruksfastighet började han trappa ner på det arbetet för att kunna bygga upp sin egen gård. Får och stutar köptes in och idag har han slakttjurar och hushållsgrisar. Han förfogar även över 50-60 hektar mark.

– Jag jobbar heltid och lite därtill, säger Jimmy och syftar på att han fortfarande har annat arbete vid sidan av. Men målet är att på sikt helt försörja sig på gården, uppger han.

För ett par år sedan flyttade Julia in på gården. Hon hade dessförinnan bott i storstaden Göteborg men kommer ursprungligen från Jönköping. Även hon har bönder i släkten.

– Jag har det ändå med mig. Min pappa växte upp som jordbrukare även om inte jag gjorde det. Men det var mycket gård genom farfar och sådär, även om det kanske inte var ett liv jag själv hade levt tidigare innan jag flyttade hit, säger Julia.

På en normal dag, när det inte är så mycket som ska göras på gården, ska det fodras och strös och arbetas med maskiner. Det är långa arbetsdagar och mycket att göra.

– Vi försöker dela på det så gott det går. När det är säsong sitter Jimmy mycket i maskin och då hjälper jag till hemma på gården. Nu har det varit lite stiltje när jag varit gravid men vi hjälps åt, berättar Julia.

Förutom själva djurhanteringen sysslar Julia, som tidigare arbetat som trädgårdsmästare, med trädsgårdslandet. Detta sker med god hjälp av grisarna.

– När grisarna var lite mindre så släppte vi lös fyra galtar i trädgårdslandet som fick böka upp det och kultivera jorden så att jag kunde odla där, berättar Julia.

– Det blir olika rovor, potatis, morätter, rotselleri, nejlika, örter, kryddor och väldigt mycket kål, brysselkål och grönkål.


Jimmys och Julias Linderödsgrisar

Samtalet kommer snart in på hur människor tappat kontakten med djuren när man inte längre lever bland dem. Jimmy påpekar att man värderar liv bättre när man själv slaktar dem.

– När man inte orkar äta upp maten så väljer jag alltid att äta upp just köttet för att slippa slänga det. Jag kan tycka att det är lite irriterande när andra väljer att äta upp annat istället för att äta upp köttet, säger Jimmy när han får frågan om dagens slit och släng-samhälle där djur och natur får betala priset.

– Den svenska köttindustrin är inte heller så bra. Speciellt inte kycklingindustrin och inte heller den ekologiska. De lever väldigt trångt även där och industrin i sig är hemsk, berättar Jimmy som tidigare hållit föredrag i ämnet.

En sak som Julia lyfter i programmet är den stora kontrasten mellan att bo på gården i Skara och att bo i en hyreslägenhet i Göteborg. En sak är att den vardagliga stressen inte finns på gården där det kan vara helt mörkt och helt tyst.

– Sedan kan man vara stressad över att man har saker att göra, men trycket utifrån med reklam, tända lampor, trafik och allt annat som försiggår i en storstad har man ju inte här. När jag flyttade hit kände jag verkligen att jag kommit hem, säger hon och fortsätter.

– När man hyr en lägenhet, eller tapetserar om den, så gör man det också för någon annans skull, för nästa person som ska ta över eller för fastighetsbolaget. Här är allting för vår familjs skull.

– Allting vi gör är för att stärka familjen, avslutar hon.

För att kunna kommentera i vårt kommentarsfält behöver du koppla ditt VK-konto till nordiskradio.se. Det gör du genom att gå vidare till din profilsida genom knappen nedanför.

Om du inte har ett VK-konto kan du registrera dig gratis på deras webbsida.

Kom ihåg att du är juridiskt ansvarig för dina kommentarer.

Visa mindre

1
Kommentarer

Please Login to comment
1 Kommentarstråd
0 Trådsvar
0 Följare
 
Toppkommentar
Hetaste diskussionen
1 diskussionsdeltagare
Die-Schafer senaste diskussionsdeltagarna
nyaste äldsta mest likes
Die-Schafer Sturmtruppe
Lyssnare

Otroligt bra artikel, alltid trevligt och intressant att läsa om lantbruk och djurhållning. Speciellt när det handlar om goda kamrater. Grattis Jimmy och Julia till er tillökning.