Ny lögnmedial hets mot Urkult

Under morgonen släpptes en artikel, i svallvågorna av Expos impotenta hets, av Tidningen Ångermanland i syfte att hetsa hippies mot podden Urkult. Bakgrunden till detta märkliga händelseförlopp är att vår podd olyckligtvis råkar dela namn med en årligt förekommande hippie-festival i Näsåker.

OBS. Detta är en satirversion av Bonnier/Mittmedias artikel. Läs den riktiga på allehanda.se.

Till att börja med kan jag från podden Urkults sida klargöra att vi inte kände till festivalen när vi valde namnet. Detta var också något som förklarades för journalisten Emma Wallenius, när denne sökte kontakt med oss. Detta kom också med i artikeln, vilket gör valet av rubrik (“Naziströrelse stal Urkults namn – trots varumärkesskydd: ‘Ser ingen anledning att byta namn”) aningen vilseledande, på mer än ett sätt.

Utöver det faktum att ingen stöld begåtts (hur kan man stjäla ett namn man inte vet att någon annan brukar sig av?) så meddelade vi journalisten att festivalen gärna får kontakta oss om de inte är bekväma med att dela namn med oss, så hade vi kunnat se över ett namnbyte från vår sida. Vi är nu medvetna om att festivalen använde sig utav namnet först, och i backspegeln kan man se att vi borde ha undersökt noggrannare ifall namnet var “ledigt” innan vi valde det.

Men det är inte den enda felaktigheten i rubriken. Den gör även gällande att det var en “naziströrelse” som begick detta monstruösa illdåd. Förvisso huserar podden på Nordisk radio, men vi har varit tydliga med att Urkult är en opolitisk podd som inte söker att hamra in propaganda i lyssnaren. Det är en kulturpodd. Punkt slut. Sedan är två tredjedelar av individerna som talar i podden vare sig medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen eller nationalsocialiser. Också detta förklarades för Emma, som trots bättre vetande valde dylika invektiv i sin rubricering. Skämmigt.

Den sista felaktigheten i rubriken rör sig om varumärkesskydd. Förvisso är det sant att festivalen ansökt om, och beviljats, varumärkesskydd. Men inte för namnet. Varumärkesskyddet omfattar endast den konstnärliga figuren som festivalen använder sig av. Detta till trots så står vi fast vid att vi är öppna för ett namnbyte om festivalen kontaktar oss. Så verkar dock inte vara fallet än så länge, då festivalen, till journalistens besvikelse, avböjde alla kommentarer i frågan.

Häpnadsväckande hur mycket fel man kan få plats med bara i en rubrik. Och då har vi inte ens gått in på själva brödtexten… Men bra kämpat, Emma. Bättre lycka i uppvigling nästa gång. Och tack för reklamen!