NR Småland ser dagens ljus
Då är vi äntligen igång med Näste 7’s första medieprojekt. Vägen hit har varit ganska lång kan många tycka, medans det för andra kom som en blixt från klar himmel.
Hur som haver. Idén dök upp redan under 2018 då ett flertal lokala radio- och studioprogram påbörjades som en del i valrörelsen i de kommuner som Nordiska motståndsrörelsen ställde upp.
Näste 7 är ett utpräglat landsbygdsnäste med långa avstånd och en skara aktiva medlemmar som bodde geografiskt väldigt utspritt och utbudet av större städer är ytterst begränsat. Endast Jönköping är att räkna som en något större stad med nordiska mått mätt och till skillnad från våra grann-nästen så har vi begränsningar när det kommer till att nå ut till en större skara rasfränder genom offentliga aktioner.
Det presenterades officiellt inom nästet redan i februari att vi skulle starta upp en egen radiokanal. Planen var att första avsnittet skulle spelas in helgen efter 1:a maj, men omstruktureringen av organisationen drog ut på tiden mer än förväntat och allt fick läggas på is.
Till det så var rätt personer tvungna att kontaktas och personligen tycker jag att dessa typer av diskussioner bör skötas öga mot öga. Något som ytterligare drog ut på tiden var att just detta planerade möte omintetgjordes av Erik Nords katastrofala kommendering under demonstrationen i Kungälv då undertecknad blev gripen och inte hade chansen att träffa radiochef Fredrik Vejdeland på eftersamlingen, utan tvingades ligga på en galonmadrass på Skånegatan i Göteborg, natten mot 2:a maj.
I mitten av juni kunde äntligen mötet äga rum och vi fick klartecken att köra igång. Planeringen gick till en början på halvfart då första avsnittet var planerat att sändas vid ett speciellt tillfälle framemot höstkanten. Noora sammanställde dokument som behövdes för planering av varje avsnitt, dokument som för Hampus och mig var helt nya.
Till sist så bestämdes att vi skulle köra igång NR Småland tidigare än planerat och vi fick mindre än en vecka på oss att få ihop ett första pilotavsnitt. När så äntligen hela planeringen, med information om en aktuell händelse vi tänkt ta upp var klar och det var bara några timmar kvar till inspelning så dök det upp en notis på Nordfront om Kalmars flyktingenhet. Hela den största delen av nyhetssegmentet fick i en hast ändras och nya källor inhämtas.
Mindre än en timme innan utsatt tid så tyckte vi oss ha tillräckligt på benen för att påbörja NR Smålands första sändning, med två helt nya medarbetare inom Nordisk Radio.
Den ursprungliga planen var att vi skulle sända ett avsnitt i månaden till att börja med, men det bestämdes under resans gång att minst varannan vecka var mer lämpligt. Även detta kom att förändras och innan vi sagt tack och hej efter första inspelningen så togs beslut att detta skulle komma att bli på veckobasis det skulle släppas avsnitt från NR Småland. För under både planering och själva sändningen så märkte vi att det fanns så mycket att ta upp att vi skulle bli tvungna till att lämna för många russin kvar i kakan att själva idén om att vara ett verkligt alternativ till lögnmedias propagandakanaler skulle falla på eget grepp.
Då vi är ett småländskt program så fanns det egentligen bara en dag i veckan som passar att sända, ”tossdagar”. Förhandlingarna blev stundtals hårda för att få igenom vårt krav på att få sända på rätt dag, då planeringen för framtiden gjorts innan detta radioprogram spelats in.
Men vår envishet bar frukt och vi kan nu stoltsera med att vara första lokalradioprogrammet inom Nordisk Radio som kommer att bli ett ”frukostprogram” och ni kan se fram emot att lyssna till NR Småland på torsdagar kl 09.00, lagom till frukostrasten på jobbet.
Genom att bredda sändningstiden så är ett stort steg taget för att Nordisk Radio kommer att bli en mer heltäckande radio som på allvar kommer att ta upp kampen mot systemlojala mediebolag och statsstyrd skräpkultur genom ett sundare allternativ som går att avnjuta redan på förmiddagen.
Dock har vi en lång resa fram tills vi på allvar kan konkurera med slaskradion som vanligtvis fyller etern dygnet runt då ekonomin inte tillåter oss att på heltid ägna oss åt att jobba med radio. Förutom att jobba för att betala dessa klåpare till radiopratare så måste vi till övervägande del själva stå för utrustning, arbetet bakom och även sända på tider som ligger utanför den ordinarie verksamheten inom Nordiska motståndsrörelsen. Kort och gott, vi har tre olika jobb som vi ska sköta och hur vi än vrider och vänder på det så har dygnet bara 24 timmar.
Med detta sagt så önskar jag er alla en fortsatt god lyssning och hoppas att programmet är till belåtenhet. Betänk att detta är ett första pilotavsnitt och vi är glada amatörer som snickrat ihop detta avsnitt, samt att vi i framtiden kommer att utvecklas som både radiopratare och producenter.
Har ni synpunkter på programmet så går det bra att kontakta oss via e-post: nrsmaland@nordiskradio.se så får vi se ifall vi tar åt oss av kritiken eller låter den rinna som vatten på en gås.
Bästa hälsningar, Magnus Wardmo / NR Småland
För att kunna kommentera i vårt kommentarsfält behöver du koppla ditt VK-konto till nordiskradio.se. Det gör du genom att gå vidare till din profilsida genom knappen nedanför.
Om du inte har ett VK-konto kan du registrera dig gratis på deras webbsida.
Kom ihåg att du är juridiskt ansvarig för dina kommentarer.
Visa mindre
2
Kommentarer
Jag behöver inte livesändingar men det är klart kul om smålänningar ringer in och samtalar med Noora, tex.
Det var ett väldigt bra första avsnitt. Ni hade en bra diskussion om politikernas filterbubbla. Min tanke om varför de inte verkar ta till sig folkets berättelser kan beror på att politikerna mest försöker hålla proffstyckarnas och medieredaktionernas agendasättare nöjda. Det är politik som ska göra sig bra i rubrikerna och locka anonyma väljare. Tyvärr har allehanda specialintressen, organisationer och föreningar fått ett absurt stort inflytande. Dessa lobbyorganisationer bombar alla ledamöter med resor, möten och luncher där de tror att de får neutral information. Lobbyisterna presenterar färdiga motioner som Riksdagsledamöter kan skicka in som sina egna utan att behöva tänka… Läs mer