Therese föder hemma under coronan: “Jag är förberedd”

26-åriga Therese från Dalarna är höggravid och ska föda sitt andra barn vilken dag som helst – mitt under coronaepidemin. Var ska hon föda nu när sjukhusen är de värsta smittplatserna? Svaret är hemma.

Tidigare idag blev Therese intervjuad i Coronabunkern där hon fick frågor om hur hon ska lösa sin förlossning och om hon känner oro för barnet nu när epidemin på allvar börjar sprida sig. Vad var det som fick henne att ta beslutet att föda hemma?

— Det blev mer aktuellt nu, men jag hade det i tankarna innan också. Just med coronan är ju smittorisken störst vid sjukhusen så när den kom fick jag lite fart och började ta reda på hur man går tillväga för att föda hemma, säger Therese i programmet.

Men hur gör man då rent praktiskt?

— Via nätet hittade jag några barnmorskor här i området, i Dalarna där jag bor, som gör hemförlossning. Jag kontaktade dem och de har varit här på ett möte, det var inte svårare än så, säger hon.

Therese får också frågor om hur hon ska göra efter födseln med tester såsom hörselscreening och liknande. Kommer Therese och hennes man åka in till sjukhus, avvakta eller kan man även göra detta hemma?

— Jag har inte kollat upp om man kan göra de här sakerna hemma, men när det gäller de vanliga sakerna som PKU och K-vitamin och allt vad det är så fick inte vårt första barn det, och tanken är inte heller att detta barn ska få det om allt ser bra ut.

Therese uppger att krisinformationen varit dålig när det kommer till gravida och nyförlösta. Hon och hennes man har själv förberett sig genom att införskaffa lager av blöjor, tygblöjor och mat.

— Det är lite oroligt, men vi bor på landet och vi har preppat, så jag känner mig ändå ganska lugn.

En viktig sak är att hon tänker amma. Detta är särskilt viktigt för att hålla viruset borta eftersom amningen stärker immunförsvaret både för henne och barnet. Men även de mentala bitarna är viktiga.

— Om man stressar upp sig innan faran är där så har du förlorat mycket energi redan.

Therese är tänkt att föda idag. Nordisk radio önskar henne lycka till och hoppas på en uppföljning senare.

Lyssna på hela intervjun med Therese nedan. Samtalet inleds ca 40 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – Dag #003” on Spreaker.