Representant för svenska odlare: “Självförsörjning är något vi verkligen behöver nu”

Pär Öberg har intervjuat en representant för Svenska odlarlaget om eventuell brist på frukt och grönt i samband med coronakrisen. Intervjun spelades upp i senaste avsnittet av Coronabunkern.

I media har det flaggats lite för att det ska bli problem att skörda grönsaker under coronakrisen för att det saknas personer som kan skörda. Därför ringde Nordisk Radio upp en sakkunnig spå Svenska odlarlaget för att få höra deras syn på saken.

— Där finns det en risk, det finns det ju, men det ligger ett bra tag fram i tiden. Vi vet ju inte hur snabbt eller åt vilket håll detta utvecklas, svarar han angående om coronakrisen hittills gett några negativa resultat på skörderna.

Han menar att problemet inte riktigt är brist på kapital eller grönsaker utan snarare brist på arbetskraft.

— Vi har ju mycket växthus, så där ser vi inga problem. Jag ser inget brist på grönsaker, men det är ju lite brist på personal. Men någon total brist kan jag inte se än så länge, säger han.

Media har i i dagarna skrivit om ett växthus på Gotland som saknade arbetskraft och hade svårt att skörda frukter. Är det helt enkelt felplanerat från början om man tar in billig utländsk arbetskraft, som man inte har tillgång till nu?

— Vår arbetskraft, som du kallar billig arbetskraft går enligt svenska avtal, så de är inte så billiga, svarar han.

På svenska byggen finns idag många östeuropeiska byggnadsarbetare, samtidigt som det finns svenska byggnadsarbetare som vill jobba men går arbetslösa. Ligger det inte lite i arbetsgivarnas intressen att ta in billig arbetskraft?

— Det får byggsektorn stå för. Vi följer de lagar och avtal som finns, vi betalar inga underlöner.

Under coronatiderna har odlare fått in en del arbetskraft från sådana som varit arbetslösa, men överlag kan det vara svårt att få in arbetare som vill ägna månader ute i skogen, menar han.

— Arbetslösheten som kommit nu är ju fokuserad kring städerna, medan jordbruket finns på landet. Det kan vara ett logistikproblem att ta sig från sin bostad ut till en odling som kanske ligger långt ut.

Förutom att svenska arbetare är dyrare är också svenska grönsaker dyrare än importerade dito för att vi har högre kostnader och skatter i Sverige. På ett kilo tomater betalas 2,20 kronor skatt, berättar representanten för Svenska odlarlaget.

Detta leder bland annat till att kommunerna köper in exempelvis thailändsk kyckling till skolmatsalarna. Ett bakvänt tänk menar han.

— Om man köper svenskproducerat kommer skatteintäkter och löner hamna i Sverige och skatteintäkterna kan sedan finansiera skolmaten.

— Självförsörjning är något vi verkligen behöver nu, tillägger han.

En positiv sak med att det är problem att få hit utländsk arbetskraft är att svenska odlare tvingas tillföra svensk arbetskraft. Där menar han att det finns många människor i Sverige som vill jobba i lantbruket, men frågan är om det kommer in tillräckligt många.

— Vi gör precis allt vi kan för att förse marknaden med frukt och grönt i år och jag hoppas och tror att vi får ett avbräck. Jag hoppas att många svenskar kan ta åt sig och tänka att de kanske kan jobba lite i jordbruket.

Lyssna på hela intervjun med Svenska odlarlaget nedan. Samtalet inleds ca 33 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – 9/4” on Spreaker.