Pensionären Björn: “Det påverkar mig mycket naturligtvis”

Björn är en 75-årig man utanför Mjölby i Östergötland. Tidigare idag gästade han Coronabunkern för ett samtal om de äldres situation i samband med samhällskrisen.


Äldre isoleras från samhället och sina nära och kära.

Det är ett faktum att coronakrisen särskilt drabbar äldre. På många sätt verkar de styrande ha missat behoven som de äldre har. De ska isoleras. Samtidigt ska vanligt folk kunna shoppa som vanligt och barn gå i skola.

Under gårdagens avsnitt av Coronabunkern framkom att äldre vid sin sista tid i livet får dö utan sina nära och kära vid sig. Något som de medverkande i podden beskrev som inhumant och till och med groteskt.

Till dagens avsnitt av Coronabunkern intervjuades pensionären Björn i syfte att ta reda på lite mer om hur de äldre känner sig. Björn är från Mjölby och skulle ha haft 75-årskalas i dagarna.

— Jag hade bokat in ett 75-årskalas om två veckor, men det får man ju ställa in. Det är ingen som vill ta emot mig eller mina gäster, säger Björn.

Ett kalas i sig är kanske inte hela världen, men Björn framhåller att behovet av sociala möten är viktigt för äldre och i synnerhet för honom själv.

— Man har ju fått lära sig att jag som också har lite krämpor inte ska vara i närheten av folk för mycket. Jag är ju social och brukar vara med på ett par så kallade gubbträffar varje vecka, men det är ju inställt. Jag brukar bada bastu på fredagskvällarna men också det är inställt. Så det påverkar naturligtvis mycket, säger han.

Björn får frågan om han sett något liknande tidigare i sitt liv.

— Det fanns ju i slutet av 1960-talet Hongkong-influensan som var något liknande men som inte var lika svår och omfattande. Det drabbades jag av och då hade jag väldigt hög feber i tio dagar, men då var jag ung och stark och hade inga krämpor. Det här verkar vara lite värre och slå hårdare.

Angående hur myndigheterna hanterat detta får Björn uppfattningen om att de är ganska ovetande och okunniga och att det märkts att de har politiska agendor. Han är heller inte imponerad av hur de slösar bort skattemedel.

Annars verkar äldre i Björns omgivning, i vart fall just nu, hysa tilltro till systemet och hur regeringen hanterat det hela.

— Det verkar röra sig om två olika grupper. I den ena är de väldigt rädda och försiktiga och tycker att man ska lyssna väldigt mycket på myndigheternas förespråkare, andra säger att “det där är så överdrivet och det där har vi haft förr, så det är nog ingen fara”. När jag hör detta blir jag faktiskt lite förvånad.

I programmet uppmanades sedan lyssnarna att höra av sig till sina äldre ännu mer under dessa tider samt att hjälpa dem med inhandling av varor.

— De är betydelsefulla och har byggt upp det här landet så vi bör ju visa dem den hedern nu när de blivit gamla och drabbas särskilt hårt, säger Jimmy Thunlind som utförde intervjun med Björn.

Lyssna på hela intervjun med Björn nedan. Samtalet inleds ca 51 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – #004” on Spreaker.