NR Dalarna

21:a århundradets Dalmas är trött på att mainstream radio i Dalarna sänder sunkig hip hop och premierar batikhäxor och rasfrämlingar i statlig radio, såväl som privat radio. NR Dalarnas satsning löser exakt detta problem, så att du ska kunna lyssna på radio som sänds av riktigt folk i Dalarna, för folk i Dalarna.

Radio som radio ska vara, underhållande, informativ och folklig.

Lokalradio i Dalarna

NR Dalarna är en lokalradiostatsning från Nordisk Radio, där flera medarbetare kommer från den tidigare och mindre kanalen Radio Ludvika, som sände under det senare halvåret 2018Max Rosenfors är programledare, och programmet innehåller ofta flertalet kända ansikten och röster från Dalarna, som nästeschefen för Näste 5 – Pär Sjögren, samt landsbygdsfantasten och aktivisten – Nicklas Norling. Fasta medarbetare utöver Max är Emma Karlsson och den nya stjärnan Cecilia Granlund.

Vad är lokalradio?

Lokalradio började växa fram i Sverige i början på 80-talet, och stora delar av dessa lokalradiosatsningar, ofta kallat närradio, mottogs med glädje av befolkningen runt i kring. Denna lokalradio drevs på den tiden av ideélla krafter i den lokala bygden, och det var inte ovanligt att man som helt vanlig bybo kunde besöka radiostationen för att berätta någonting man upplevt under dagen.

Det är precis denna form av lokalradio som NR Dalarna vill återuppliva, även om det får börja genom en enkel webbradio. Vi letar dessutom alltid efter folk i bygden som vill delta i programmet.

Dalarna och Dalmasen

Dalarna har historisk alltid varit ett län och område med människor som har en stark vilja till frihet och självständighet. Dalmasen tog sida med Gustav Vasa under hans flykt genom Dalarna, och än idag talar man i Borlänge om flykten från Ornässtugan som blev av i sista minuten, och håller vid liv traditioner som Vasaloppet. Även andra uppror mot överstatlighet har haft sin rot i Dalmasens frihetsvilja, såsom Engelbrektsupproret. Även nu är Dalarna ett centrum för den Nordiska frihetskampen, då städer som Ludvika sprider sitt rykte land och rike runt när Dalmasen än en gång tågar på gator och torg för frihet.

Våra fokusområden

Vår radio har fyra områden som vi erbjuder exklusivt, särskilt jämfört med annan statlig eller privat radio i Dalarna. Vi siktar på att erbjuda ett avslappnande men ändå inte långsamt program där vi ser till att gäster får tid att komma till tals, och att vi inte hetsar fram radio från reklampaus till reklampaus likt annan radio.

– Nyhetsrapportering

Vi rapporterar och ser till att våra lyssnare är uppdaterade på det mest grundläggande nyheterna i Dalarna, såsom olyckor och brottsfall. Men även mer positiva saker som folkliga demonstrationer eller om en nyöppnad lanthandel!

– Exklusiva intervjuer

Programmet har ofta gäster från revolutionära aktivister i närrområdet, såväl som individer mer fokuserade på att bygga ett mer naturligt levene i Dalarnas skogar, långt borta från betongdjungeln. När medarbetarna tidigare sände under valröreslen 2018, under namnet Radio Ludvika, så hade man exklusiva intervjuer med samtliga valkandidater från Nordiska motståndsrörelsen som ställde upp till val i Ludvika kommun!

– Historia & Kultur

Vi vill se till att Dalmasen inte glömmer sin stolta fornhistoria och kultur. Programmet jobbar aktivt för att utbilda lyssnarna i Dalarnas historia, orternas historia, och kulturen därikring. Allt för många ungdomar växer upp idag utan tillgång till utbildning kring den rika historia och kultur som Dalarna has inom sig, och det är minst sagt ett brott, och rättare sagt ett förräderi.

– Grävande journalistik

Medarbetarna ringer ofta upp politiker eller föreningar, eller besöker deras evenemang i person, för att kunna ställa dom till svars för deras ageranden i bygden. Vi är också intresserade av vad folk i bygden tycker och tänker, då deras egna ord ofta är guld värt för en djupare förståelse för Dalarnas utveckling, och som i mainstream radio alltid åsidosätts.


Häng med i sändingarna varje måndag 20:00, och ta del av Dalarnas kultur, nyheter och spännande händelser. Och har du tur, kanske du kan få veta vad som egentligen hände med apelsinerna.