En vecka med Coronabunkern

Det har nu gått en vecka sedan vi lanserade Coronabunkern, vilket är Nordisk Radios första (var-)dagliga podd. Resultatet har i vissa fall varit vad vi hoppades på och i andra fall över förväntan.

Arbetet med Coronabunkern började med att vi satte ihop en grupp av runt 20 personer där hälften utgörs av radiopratare och den andra hälften av tipsare och producenter. Sedan har också andra personer hjälpt till på olika sätt.

Det finns som ni förmodligen känner till andra nationella poddar om corona, men ett sätt vi ville skilja oss på var att vi ville vara mer av ett nyhetsprogram och inte en podd där vi sitter och spekulerar fram och tillbaka. Vi har försökt driva nyhetsrapportering där vi försöker hålla oss ifrån bestämda åsikter som vi i dagsläget inte kan verifiera och där vi istället låter åsikter komma fram via personer som intervjuas. Där anser jag att vi har lyckats.

At vi kunnat realisera ett verkligt bra nyhetsprogram beror på att vi kunnat utnyttja den apparat som Nordfront/Nordisk Radio faktiskt utgör, där vi har många människor kring oss som både har ett nyhetstänk men också ett stort nätverk av potentiella intervjuobjekt och liknande.

En sak jag varit imponerad av är hur många bra radiopratare vi faktiskt har som kan agera som väldigt professionella nyhetskommentatorer. En annan sak som varit över förväntan är alla intervjuer som Coronabunkern genomfört under veckan. Vi har intervjuat lastbilschauffören Tommy som nu varslas från sitt arbete, coronasjuke Mattias, höggravida Therese, pensionären Björn samt som en riktigt bra avslutning på veckan infektionsprofessorn Björn Olsen. Allt detta har gjort Coronabunkerns sändningar mycket uppskattade.

Från idé till lansering av programmet har vi arbetat väldigt snabbt och då kan man tänka sig att det borde ha blivit ett virrvarr med diverse olika misstag under första veckan, särskilt som alla medverkande är nya inom det här sättet att arbeta. Något sådant har vi dock inte sett. Vissa mindre saker har ändrats, men i stort sett har alla klarat av sina roller med bravur.

En del kan säkert anklaga oss för att vi varit något sena med att lansera detta program. Det kan jag delvis köpa då mycket av chocken har gått över för vanligt folk. Samtidigt riskerar saker och ting att förvärras under denna samhällskris och då står Coronabunkern solitt kvar.

Om detta inte skulle bli fallet – om den oehört inkompetenta regeringen faktiskt för en gångs skull lyckas hantera en kris – har Coronabunkern ändå erbjudit en bra utmaning för oss att testa vår förmåga. Som jag nämnde inledningsvis så är detta vår första dagliga podd och både jag och de andra är mycket nöjda med den första veckan. Flera inblandade har fått mersmak och vi vet nu att vi har kapacitet att göra dagliga sändningar, vilket är något vi pratat om under en längre tid.

Med andra ord ska du inte bli förvånad om du på Nordisk Radio och Nordfront kommer kunna se ett dagligt nyhetsprogram även i framtiden som inte specifikt handlar om corona. Vem vet, kanske tar ett sådant program över direkt när Coronabunkern inte längre behövs eller så lanserar vi ett sådant program i framtiden när vi bedömer att vi har möjligheterna till det.

Men en sak i taget, nu fortsätter vi vår rapportering om corona även nästa vecka. Tack alla inblandade och alla lyssnare för Coronabunkerns första vecka!