Sjuksköterska i Region Stockholm: “Det borde vara säkert på ett svenskt sjukhus år 2020”

Simon Holmqvist har intervjuat sjuksköterskan Florence som jobbar i Region Stockholm. Florence pekar på stora brister just nu. Intervjun spelades upp i dagens avsnitt av Coronabunkern.

Florence är sjuksköterska och jobbar inom akutkirurgin där hon arbetet i över 25 år. Hon är just nu sjukskriven och har gått in på tredje veckan.

— Jag hostar och jag hostar och jag hostar. Sedan en vecka tillbaka har jag feber från och till och nu sedan tre dagar tillbaka svider det ordentlig i luftrören, säger Florence i intervjun med Coronabunkern.

Hon vet inte vad hon har eller varifrån hon fått det.

— Jag vet egentligen inte var det kommer ifrån. I mitt yrke är man ju noga med handhygienen, men det är väl någon som stått för nära eller hostat nära mig. Jag vet ju inte ens om jag har Covid-19, säger hon.

Ett problem är att hon inte har testats. Huruvida man testas eller inte beror på vilken region man bor i och där hon jobbar testar man inte personalen. De munsskydd som man hade från början har tagit slut där Florence jobbar vilket ytterligare försvårar för vårdspersonalen. Dessutom kommer nya direktiv hela tiden.

— Det har väl varit lite kaosartat, men jag tror ju personligen att det här bara är lugnen inför stormen, säger hon.

— Det man hör från kollegorna är ju att Region Stockholm ändrar fasligt på sina rutiner på vad det ska vara för skyddsutrustning. Det är nya direktiv i stort sett hela tiden, det är väldigt märkligt.

Florence ifrågasätter starkt att sjukvårdspersonal överhuvudtaget inte testas då många av dem kan vara smittbärare.

— Personal som uppvisar symptom får inte vara på jobbet, så är det ju. Och man är ju väldigt vaksam på sina kollegor också. Men sedan har vi ju de där 20 procenten som inte uppvisar symptom men som ändå är smittbärare. Där kan man ju tycka att vad fasen testas inte sjukvårdspersonal för?

— Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man inte är generös med testning av personal. Det ska ju vara säkert att vara på ett svenskt sjukhus år 2020, tillägger hon.

Just nu är Florence fortfarande sjukskriven och nu på den tredje veckan har det blivit värre. Är hon rädd för att komma tillbaka?

— Har jag bra skyddsutrustning, då är det ju klart att jag kan jobba. Men som det är i dagsläget, med olika direktiv från dag till dag, det leder ju till en osäkerhet hos personalen och så ska det inte vara.

— Och jag hoppas verkligen att jag testas innan jag får komma tillbaka.

Lyssna på hela intervjun med Florence nedan. Samtalet inleds 20-21 minuter in.

Listen to “Coronabunkern – 6/4” on Spreaker.